Posle Trampove uredbe o zabrani, i Twitter želi da kupi TikTok

Vesti, 10.08.2020, 11:30 AM

Posle Trampove uredbe o zabrani, i Twitter želi da kupi TikTok

Opstanak TikToka u SAD je pod znakom pitanja pošto je američki predsednik Donald Tramp prošle nedelje potpisao uredbu kojom se američkim kompanijama daje rok od 45 dana za prestanak poslovanja sa TikTokom, koji prema mišljenju američke administracije predstavlja pretnju nacionalnoj bezbednosti. Uredbom su zabranjene sve transakcije sa kineskom kompanijom ByteDance u čijem je vlasništvu Tik Tok.

Uredba o zabrani TikToka usledila je posle priznanja Microsofta da pregovara o kupovini TikToka, odnosno američkog dela poslovanja kompanije.

I dok mnogi već vide Microsoft kao sledećeg vlasnika TikToka, navodno se i Twitter uključio u preliminarne razgovore o akviziciji.

Twitter želi da kupi TikTok, objavio je Bloomberg, samo što se u ovom trenutku Microsoft i dalje smatra favoritom kada je reč o kupovini kineske aplikacije.

Ipak, Twitter smatra da ima dobre šanse da postane novi vlasnik TikToka, jer je Twitter manja kompanija koja ne bi pokrenula toliko pitanja o monopolu kao tehnološki gigant poput Microsofta.

Sa druge strane, izvor koga citira Bloomberg naglašava da bi Twitteru gotovo sigurno bila potrebna finansijska pomoć investitora, jer nema resurse koje ima Microsoft za eventualnu akviziciju. Poređenja radi, Microsoftova trenutna tržišna vrednost je 1,6 biliona dolara, a Twittera 29 milijardi dolara. Osim toga, Microsoft je kompanija koja ostvaruje i veliku dobit, dok Twitter konstantno ima probleme sa finansijama, zbog čega bi mu bila neophodna pomoć investitora. Navodno bi investicijski fond Silver Lake, koji je suvlasnik Twittera, pomogao kompaniji da kupi TikTok. Procenjuje se da će preuzimanje TikToka koštati milijarde dolara.

Microsoft je odredio rok do 15. septembra za postizanje sporazuma sa TikTokom.

Microsoft garantuje da će ako bude u njegovom vlasništvu, TikTok sve podatke američkih korisnika preseliti u Sjedinjene Države i zatim ih čuvati na lokalnim serverima. Podaci koji se trenutno čuvaju izvan SAD bi bili obrisani sa servera odmah nakon što budu prebačeni.

Ni Twitter ni ByteDance nisu komentarisali ove glasine.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Američke bolnice blokirane posle napada ransomwarea

Američke bolnice blokirane posle napada ransomwarea

Universal Health Services (UHS), kompanija u čijem je vlasnišvu više od 400 zdravstvenih ustanova, bolnica i centara za negu bolesnika u SAD i Veli... Dalje

Procurio izvorni kod Windowsa XP

Procurio izvorni kod Windowsa XP

Izvorni kod za Windows XP je procurio i sada ga sa torrent sajtova može preuzeti svako ko zna gde da traži. Kod se pojavio kao torrent fajl na veb s... Dalje

Najveći svetski proizvođač naočara pretrpeo napad ransomwarea

Najveći svetski proizvođač naočara pretrpeo napad ransomwarea

Najveći svetski proizvođač naočara Luxottica navodno je pretrpeo sajber napad koji je blokirao rad kompanije u Italiji i Kini. Luxottica zapošlja... Dalje

Za fatalni napad na nemačku bolnicu odgovorni ruski hakeri

Za fatalni napad na nemačku bolnicu odgovorni ruski hakeri

Za sajber napad zbog kojeg je jedna nemačka bolnica odbila lečenje žene koja je nakon toga umrla najverovatnije je odgovorna ruska kriminalna grupa... Dalje

Napadi ransomwarea postaju sve češći i opasniji, ali nije nemoguće sprečiti katastrofu

Napadi ransomwarea postaju sve češći i opasniji, ali nije nemoguće sprečiti katastrofu

Napadi ransomwarea postaju sve agresivniji, ali postoje jednostavne mere koje pojedinci, kompanije i organizacije mogu preduzeti da se zaštite. &bdqu... Dalje