Tramp potpisao zabranu transakcija američkih kompanija sa TikTokom i WeChatom

Vesti, 07.08.2020, 11:30 AM

Tramp potpisao zabranu transakcija američkih kompanija sa TikTokom i WeChatom

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je dve uredbe koje američkim firmama daju rok od 45 za prestanak poslovanja sa TikTokom i WeChatom zato što, kako se navodi u uredbama, kineske aplikacije predstavljaju pretnju nacionalnoj bezbednosti.

Ove uredbe usmerene protiv TikToka koji je u vlasništvu kineske kompanije ByteDance i WeChata koji je u vlasništvu kineskog internet giganta kompanije Tencent, poslednja su mera u sve široj kampanji Trampove administracije protiv Kine.

Zanimljivo je da su ove uredbe usledile posle najave Microsofta da razmatra mogućnost kupovine američkog poslovanja TikToka od kompanije ByteDance, što je podržao i sam Tramp.

U uredbama Tramp kaže “da se moraju preduzeti dodatni koraci za rešavanje nacionalnog vanrednog stanja u pogledu lanca snabdevanja informacionom i komunikacionom tehnologijom i uslugama”.

“Širenje mobilnih aplikacija u Sjedinjenim Državama koje su razvijene u Kini i u vlasništvu su kineskih kompanija i dalje ugrožava nacionalnu bezbednost, spoljnu politiku i ekonomiju Sjedinjenih Država,” navodi se u uredbama koje je potpisao Tramp.

Obe aplikacije Tramp naziva “pretnjom”. Prema onome što stoji u uredbama, zabranjene su sve transakcije sa kineskim vlasnicima aplikacija ili njihovim podružnicama.

U uredbama se navodi da prikupljanje podataka TikToka može omogućiti Kini praćenje službenika američke vlade a prikupljanje ličnih podataka se može koristiti za ucene ili vršenje korporativne špijunaže.

Tramp podseća na TikTokovu cenzuru sadržaja koji je kineska kompanija smatrala politički osetljivim, poput protesta u Hong Kongu ili odnosa Pekinga prema Ujgurima, muslimanskoj manjini.

Tramp je rekao da su Ministarstvo za unutrašnju bezbednost, Uprava za bezbednost saobraćaja i američka vojska već zabranili TikTok na telefonima koji su u vlasništvu države.

I dok je zabrana TikToka očekivana jer se ByteDance već dugo brani od američkih optužbi da sarađuje sa kineskom vladom, zabrana WeChata je iznenađenje.

WeChat je veoma popularan među američkim korisnicima koji imaju veze sa Kinom, gde su blokirane glavne platforme za društveno umrežavanje poput WhatsAppa i Facebooka. WeChat se ponekad opisuje kao društvena mreža, ali WeChat je mnogo više od toga u smislu usluga koje nudi aplikacija. WeChat se takođe smatra ključnim instrumentom kineskih vlasti za unutrašnji nadzor lokalnih korisnika. Uz to, Komunistička partija Kine ga navodno koristi i za propagandu usmerenu na kinesku dijasporu.

ByteDance i Tencent su za sada odbili da daju komentar.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Hakovanje aparata za kafu: Umesto jutranje kafe problemi sa ransomwareom

Hakovanje aparata za kafu: Umesto jutranje kafe problemi sa ransomwareom

Istraživači iz kompanije Avast uspeli su da inficiraju aparat za kafu ransomwareom i da ga iskoriste za rudarenje Monero kriptovalute. Verovatno mal... Dalje

Američke bolnice blokirane posle napada ransomwarea

Američke bolnice blokirane posle napada ransomwarea

Universal Health Services (UHS), kompanija u čijem je vlasnišvu više od 400 zdravstvenih ustanova, bolnica i centara za negu bolesnika u SAD i Veli... Dalje

Procurio izvorni kod Windowsa XP

Procurio izvorni kod Windowsa XP

Izvorni kod za Windows XP je procurio i sada ga sa torrent sajtova može preuzeti svako ko zna gde da traži. Kod se pojavio kao torrent fajl na veb s... Dalje

Najveći svetski proizvođač naočara pretrpeo napad ransomwarea

Najveći svetski proizvođač naočara pretrpeo napad ransomwarea

Najveći svetski proizvođač naočara Luxottica navodno je pretrpeo sajber napad koji je blokirao rad kompanije u Italiji i Kini. Luxottica zapošlja... Dalje

Za fatalni napad na nemačku bolnicu odgovorni ruski hakeri

Za fatalni napad na nemačku bolnicu odgovorni ruski hakeri

Za sajber napad zbog kojeg je jedna nemačka bolnica odbila lečenje žene koja je nakon toga umrla najverovatnije je odgovorna ruska kriminalna grupa... Dalje