Microsoft: Spamerske taktike za zaobilaženje filtera slične HIV virusu

Anti-spam, 06.12.2011, 06:57 AM

Microsoft: Spamerske taktike za zaobilaženje filtera slične HIV virusu

Kada su se pojavili pri kompjuterski virusi njihovo ponašanje je bilo toliko slično njihovim biološkim srodnicima da su stručnjaci za bezbednost jednostavno odlučili da za maliciozne kodove koriste već postojeći naziv. Stručnjaci za kompjutersku bezbednost i inače često koriste jezik i metafore iz stvarnog sveta kako bi opisali probleme u virtuelnom svetu kao što je to slučaj sa pojmovima kompjuterski virus i kompjuterski crv.

Ispostavilo se da tu sličnost između realnosti i virtuelnog ne prestaje. Naime, stručnjaci kompanije Microsoft u otkrili da alati koje su razvili kako bi otkrili spamerske taktike za izbegavanje anti-spam filtera su od velike pomoći kada je reč o proučavanju obrasca mutacije virusa.

Postoje mnoge sličnosti u načinu na koji spameri razvijaju svoje metode za izbegavanje filtera i načina na koji HIV virus neprestano mutira, kaže Stiv Klejton iz kompanije Microsoft. Kompanija je ponudila neke svoje tehnologije medicinskim istraživačima kako bi pomogla izlečenje savremenih bolesti.

Projekat je okupio stručnjake brojnih institucija koji testiraju potencijalne vakcine za HIV. Između ostalih, u timu su stručnjaci sa Harvarda, južnoafričkog Programa za istraživanje AIDS-a, Ragon Instituta Opšte bolnice u Masačusetsu i KwaZulu-Natal instituta za istraživanja tuberkuloze i HIV-a. Sve ove institucije raspolažu ogromnim količinama podataka koje treba obraditi kako bi se došlo do obrasca evolucije virusa.

Osim moćnih kompjutera kojima raspolaže Microsoft a koji su neophodni za obradu tako velike količine podataka i koji treba da posao istraživača koji bi inače trajao godinama skrate na period meren danima, Microsoft je omogućio medicinskim istraživačima i softver pod nazivom PhyloD koji pomoću algoritma, koda i alata za vizuelizaciju omogućava naučnicima da steknu uvid u to kako individualni imuni sistem reaguje na brojne mutacije virusa. Softver omogućava efikasno pronalaženje podatka koji pomažu analizu određenih ćelija i obrazaca ponašanja virusa potrebnih za dalje analize.

PhyloD je razvijen sa namerom da otkrije različite taktike koje spameri koriste kako bi zaobišli email filtere u Hotmail, Outlook i Exchange.

Možda će tehnologija razvijena sa ciljem da se spam najzad i zauvek pobedi biti uspešnija kada je reč o humanim virusima jer uprkos uveravanjima IT lidera, naročito Bila Gejtsa da će problem neželjene elektronske pošte uskoro biti rešen, spam je i dalje veliki problem za interent provajdere, kompanije i pojedince. Poslednjih godina primetan je pad u obimu spam email-ova, naročito zbog toga što internet korisnici sve više napuštaju email komunikaciju zamenjujući je onom na društvenim mrežama. Međutim, spam i dalje ostaje problem jer 90% email saobraćaja čine neželjeni spam email-ovi. Do sada su nuđena različita rešenja, uključujući i ono da korisnici treba da plaćaju simboličnu nadoknadu za svaki email koji pošalju (nešto nalik poštarini) ali i predlog da se korisnici primoraju na digitalni potpis i potvrdu autentičnosti svojih email-ova.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Top 4 formata fajlova koje spameri najčešće koriste za sakrivanje malvera u emailovima

Top 4 formata fajlova koje spameri najčešće koriste za sakrivanje malvera u emailovima

Spameri šalju milijarde poruka svakog dana. Uglavnom je to banalno reklamiranje - dosadno, ali generalno bezopasno. Ali, s vremena na vreme, među be... Dalje

Ukradene informacije korisnika LinkedIna se koriste za širenje bankarskog trojanca Zeus Panda

Ukradene informacije korisnika LinkedIna se koriste za širenje bankarskog trojanca Zeus Panda

Na email adrese evropskih korisnika LinkedIna počeli su da stižu maliciozni emailovi što je očigledno posledica curenja podataka korisnika LinkedI... Dalje

Spam emailovi koje navodno šalje Facebook kriju trojanca Nivdort

Spam emailovi koje navodno šalje Facebook kriju trojanca Nivdort

Dve nedelje pošto su istraživači kompanije Comodo upozorili korisnike WhatsAppa na spam emailove koji šire malver Nivdort, iz ove kompanije stiže... Dalje

Kako spameri zloupotrebljavaju Dropbox i Google+ email obaveštenja

Kako spameri zloupotrebljavaju Dropbox i Google+ email obaveštenja

Email obaveštenja koje šalju servisi kao što je Dropbox i društvene mreže kao što je Google+ koriste se da bi se izbegli spam filteri a korisnic... Dalje

Fišing napad na korisnike sajta Alibaba.com

Fišing napad na korisnike sajta Alibaba.com

Kompanije i korisnici koji možda koriste kineski sajt Alibaba.com mogli bi biti žrtve pokušaja fišinga na koje je upozorila kompanija Comodo. Fiš... Dalje