Kaspersky Lab: Opada udeo spama, i spameri trpe posledice ekonomske krize

Anti-spam, 20.08.2012, 10:17 AM

Kaspersky Lab: Opada udeo spama, i spameri trpe posledice ekonomske krize

Udeo neželjene pošte (spam) u emailovima nastavlja da pada u drugom kvartalu 2012, i u proseku iznosi 74,3%. U poređenju sa prethodnim kvartalom, udeo neželjene pošte je pao za 2,3%. Ovaj trend može biti doveden u vezu sa teškom ekonomskom situacijom koja vlada u celom svetu.

U junu, većina neželjenih email poruka sadržala je ponude koje su u vezi sa ilegalnim načinom zarade.

Slične promene su viđene tokom ekonomske krize 2008/2009. Ako sadašnja ekonomska situacija nalaže ponavljanje tog scenarija, imamo dobre razloge da verujemo da će doći do povećanja lažne i zlonamerne neželjene pošte u mesecima koji dolaze,” kaže Marija Namestnikova, viši analitičar za neželjenu poštu u kompaniji Kaspersky Lab.

Zanimljivosti u drugom kvartalu - U aprilu je zabeležen talas neželjene pošte koja imitira oficijalno Facebook obaveštenje. Međutim, ovog puta linkovi u emailovima nisu vodili korisnike na hakovane domene ili sajtove, nego na stranice Vikipedije i Amazona. Međutim, osoblje na oba veb sajta je odgovorilo pravovremeno - dok su linkovi bili distribuirani, stranice su već bile onesposobljene.

Jedna od glavnih tema u aprilu u vezi sa neželjenom poštom bila je situacija u Siriji koju su koristili spameri iz Nigerije u drugom kvartalu. Email saobraćaj obuhvatao je emailove čiji je navodni pošiljalac supruga predsednika Asada ili neki drugi član njegove porodice, ali i emailove „običnih“ Sirijaca.

Među istaknutim događajima u drugom kvartalu jeste fudbalsko prvenstvo Euro 2012 održano u junu. Kasnije, spameri su se fokusirali na Olimpijske igre u Londonu, objavljujući pobednike lutrije koju je navodno organizovala Olimpijska fondacija. Kako se Olimpijada bližila kraju, to su spameri bili aktivniji.

Rasprostranjenost neželjne pošte - U drugom kvartalu 2012. rasprostranjenost neželjene pošte značajno je promenjena. Kina je neočekivano preuzela vođstvo - 19 odsto celokupne neželjene pošte potiče sa njene teritorije. Pre nekoliko godina Kina je bila među liderima po rejtingu za neželjenu poštu, ali posle usvajanja zakona protiv neželjene pošte 2006. količina spama poslatog sa njene teritorije drastično je opala. Šest godina kasnije spameri su izgleda zaboravili na ovaj zakon koji nije aktivno sprovođen.

Posle duge pauze, liderima spama ponovo se pridružla Amerika koja deli drugo mesto sa Indijom. Ove dve zemlje distribuiraju istu količinu neželjene pošte - 11,7%. Vijetnam je na trećem mestu sa distribucijom od 4,97% ukupne neželjene pošte. Uprkos premeštanju izvora neželjene pošte, ključni trendovi ostaju isti: povećana količina neželjene pošte potiče iz Azije i Latinske Amerike.

Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Top 4 formata fajlova koje spameri najčešće koriste za sakrivanje malvera u emailovima

Top 4 formata fajlova koje spameri najčešće koriste za sakrivanje malvera u emailovima

Spameri šalju milijarde poruka svakog dana. Uglavnom je to banalno reklamiranje - dosadno, ali generalno bezopasno. Ali, s vremena na vreme, među be... Dalje

Ukradene informacije korisnika LinkedIna se koriste za širenje bankarskog trojanca Zeus Panda

Ukradene informacije korisnika LinkedIna se koriste za širenje bankarskog trojanca Zeus Panda

Na email adrese evropskih korisnika LinkedIna počeli su da stižu maliciozni emailovi što je očigledno posledica curenja podataka korisnika LinkedI... Dalje

Spam emailovi koje navodno šalje Facebook kriju trojanca Nivdort

Spam emailovi koje navodno šalje Facebook kriju trojanca Nivdort

Dve nedelje pošto su istraživači kompanije Comodo upozorili korisnike WhatsAppa na spam emailove koji šire malver Nivdort, iz ove kompanije stiže... Dalje

Kako spameri zloupotrebljavaju Dropbox i Google+ email obaveštenja

Kako spameri zloupotrebljavaju Dropbox i Google+ email obaveštenja

Email obaveštenja koje šalju servisi kao što je Dropbox i društvene mreže kao što je Google+ koriste se da bi se izbegli spam filteri a korisnic... Dalje

Fišing napad na korisnike sajta Alibaba.com

Fišing napad na korisnike sajta Alibaba.com

Kompanije i korisnici koji možda koriste kineski sajt Alibaba.com mogli bi biti žrtve pokušaja fišinga na koje je upozorila kompanija Comodo. Fiš... Dalje