Kako reagujete na spam emailove?

Anti-spam, 30.08.2013, 08:46 AM

Kako reagujete na spam emailove?

Neželjena elektonska pošta (spam) je svakodnevnica korisnika interneta. Ne mali deo ove pošte je u u službi širenja malvera i to je za korisnike interneta mnogo veći problem od činjenice da su takvi emailovi, jednom rečju, dosadna napast.

Nedavno istraživanje koje je za potrebe kompanije Halon koja se bavi bezbednošću elektronske pošte, sproveo TNS Global pokazalo je da je većina ispitanika (95%) bar jednom dobila spam email koji je sadržao virus, spyware ili neki drugi zlonamerni program. Prema podacima TNS Global, svaki jedanaesti korisnik je otvorio prilog u spam emailu i inficirao računar. Skoro trećina korisnika je priznala da su bili na korak do otvaranja priloga u emailu, ali su odustali od toga posle otvaranja spam emaila.

Spam emailovi najčešće navodno šalju banke (15,9%), društvene mreže kao što su Facebook i Twitter (15,2%) i online platni servisi (12,8%).

Studija TNS Global-a bavila se načinima na koje na spam prevare reaguju žene i muškarci. Svaki treći učesnik u istraživanju, bez obzira na pol, priznaje da bi otvorio neočekivani email, čak i ako izgleda sumnjivo, u zavisnosti od onoga što piše u naslovu emaila.

Ako email poruku navodno šalje društvena mreža žene će u većem procentu nego muškarci nasesti na prevaru (8,2% žena prema 5,6% muškaraca). Sa druge strane, muškarce je lakše prevariti ako im se obeća novčana nagrada (9,4% prema 3,8%) ili golišave fotografije poznatih (2,8% prema 0,6%), fotografije njih samih (2,3% prema 0,9%) ili njihovih prijatelja (1,1% prema 0%).

Studija je pokazala i da su korisnici interneta svesni činjenice da sumnjive ponude u spam emailovima nisu jedina forma spama, već da to mogu biti i objave na društvenim mrežama, poruke i SMS poruke.

Nešto manje od trećine isptanika bi preduzelo konkretne korake protiv spamera, otkrivaju rezultati studije, i to muškarci češće od žena: 9% muških ispitanika bi odgovorilo spamerima ljutitim tonom naspramsamo 1% žena. To znači da bi 7% muškaraca i 4,2% žena telefonom pozvalo spamere, 3,8% muškaraca i 1,9% žena objavilo ljutit odgovor na spam na društvenim mrežama, a 3,1% muškaraca i svega 0,4% žena poslalo email u istom tonu.

U istraživanju koje je sproveo TNS Global učestovali su američki korisnici interneta.

Spam emailovi su neizostavni deo virtuelnog života korisnika interneta. Iako su spameri sve veštiji u prikrivanju prave prirode emailova koje masovno šalju na adrese korisnika, sa druge strance, korisnici su sada, mnogo više nego ranije, svesni pretnji sakrivenih u neželjenoj elektronskoj pošti. Fllteri provajdera email servisa nisu savršeni, pa ovakvi emailovi ipak uspevaju da pronađu put do inbox-a korisnika. Zato je deo odgovornosti i na korisnicima koji moraju biti oprezni sa sumnjivim emailovima koje dobiju.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Top 4 formata fajlova koje spameri najčešće koriste za sakrivanje malvera u emailovima

Top 4 formata fajlova koje spameri najčešće koriste za sakrivanje malvera u emailovima

Spameri šalju milijarde poruka svakog dana. Uglavnom je to banalno reklamiranje - dosadno, ali generalno bezopasno. Ali, s vremena na vreme, među be... Dalje

Ukradene informacije korisnika LinkedIna se koriste za širenje bankarskog trojanca Zeus Panda

Ukradene informacije korisnika LinkedIna se koriste za širenje bankarskog trojanca Zeus Panda

Na email adrese evropskih korisnika LinkedIna počeli su da stižu maliciozni emailovi što je očigledno posledica curenja podataka korisnika LinkedI... Dalje

Spam emailovi koje navodno šalje Facebook kriju trojanca Nivdort

Spam emailovi koje navodno šalje Facebook kriju trojanca Nivdort

Dve nedelje pošto su istraživači kompanije Comodo upozorili korisnike WhatsAppa na spam emailove koji šire malver Nivdort, iz ove kompanije stiže... Dalje

Kako spameri zloupotrebljavaju Dropbox i Google+ email obaveštenja

Kako spameri zloupotrebljavaju Dropbox i Google+ email obaveštenja

Email obaveštenja koje šalju servisi kao što je Dropbox i društvene mreže kao što je Google+ koriste se da bi se izbegli spam filteri a korisnic... Dalje

Fišing napad na korisnike sajta Alibaba.com

Fišing napad na korisnike sajta Alibaba.com

Kompanije i korisnici koji možda koriste kineski sajt Alibaba.com mogli bi biti žrtve pokušaja fišinga na koje je upozorila kompanija Comodo. Fiš... Dalje