Sumnjate da vas partner prati: kako da otkrijete aplikaciju za praćenje na svom telefonu

Vesti, 09.10.2020, 01:00 AM

Sumnjate da vas partner prati: kako da otkrijete aplikaciju za praćenje na svom telefonu

Broj slučajeva nasilja u porodici porastao je u celom svetu kada su zbog pandemije mnoge zemlje ograničile kretanje stanovništa i pozvale na ostanak kod kuće. Nasilje se prenelo i u digitalni svet, pa je prema podacima kompanije Avast, u periodu od marta do juna ove godine zabeležen porast od 51% u korišćenju špijunskog softvera i stalkerwarea, u poređenju sa prva dva meseca ove godine.

U julu je na ovaj trend reagovao Google, koji je preduzeo određene korake kako bi uticao na smanjenje popularnosti stalkerwarea. Kompanija je zabranila reklamiranje "proizvoda ili usluga koje se prodaju sa izričitom svrhom praćenja i nadzora nad drugom osobom ili njenim aktivnostima, bez njenog znanja".

Međutim, mnogi su primetili da su gotovo identične aplikacije i dalje tu, i dalje se reklamiraju kao privatni detektivi ili kao pomoć roditeljima koji žele da prate svoju maloletnu decu.

Oktobar je mesec brobe protiv nasilja u porodici i pravo vreme da se podseti da postoji snažna korelacija između loših odnosa u vezama/brakovima i prisustva stalkerwarea na uređajima onih koji su u takvim vezama.

Iz Avasta kažu da su oni koji su već u nasilnoj vezi, ili misle da ona ide u tom pravcu, u većem riziku od stalkerwarea. Jedna bezazlena poseta kafiću zbog susreta sa prijateljem ili rođakom, o kojoj stalkerware izvesti partnera, mogla bi biti okidač za nasilje, kažu u Avastu.

Kada je stalkerware instaliran, teško ga je ukloniti a da onaj ko ga je instalirao to ne primeti. Zato je važno sprečavanje instalacije. Iz Avasta savetuju da telefon bude zaštićen PIN kodom ili lozinkom, što bi trebalo da ga zaštiti od instalacije softvera bez znanja vlasnika. Antivirusni softver je takođe neophodan kako bi upozorio potencijalnu žrtvu na pokušaj instalacije stalkerwarea ili kako bi pomogao uklanjanje ovakve aplikacije ako je već instalirana.

“Oba ova koraka su uobičajene razumne stvari koje treba preduzeti radi sigurnosti uređaja i vaših ličnih podataka. Ako se vaš partner snažno protivi bilo kojem od ovih razumnih koraka, to opet ukazuje da bi trebalo da dobijete pomoć da biste se zaštitili”, kažu iz Avasta.

Performanse vašeg uređaja iznenada su lošije, telefon vam je usporen, primećujete zamrzavanja ili prekid rada aplikacija - ovo mogu biti simptomi stalkerwarea na uređaju. Takođe, na to možete posumnjati i ako su se iznenada promenila podešavanja bez vašeg pristanka (imate novu početnu stanicu pregledača, nove ikone, drugi podrazumevani pretraživač ili druge promene koje niste sami izazvali). Dobijate čudne poruke, pojavljuju se iskačući prozori ili poruke o greškama programa koji su uvek dobro funkcionisali - sve to može ukazivati na to da vas neko uz pomoć stalkerwarea prati.

Ako mislite da postoji mogućnost da na ovaj način budete uhođeni, zaštitite svoj telefon: koristite PIN kod ili drugi način potvrde identiteta kao što je otisak prsta, instalirajte antivirusni softver koji će tretirati stalkerware kao potencijalno neželjeni program, i koji vam može pomoći da ga uklonite.

Stalkerware možete i ručno ukloniti sa uređaja. Pokrenite telefon u bezbednom režimu i uklonite sve sumnjive aplikacije, posebno one koje ne prepoznajete. Ako niste sigurni, pokušajte da potražite informacije o sumnjivoj aplikaciji da biste videli da li su i drugi imali probleme sa njom.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

KashmirBlack botnet inficirao stotine hiljada veb sajtova

KashmirBlack botnet inficirao stotine hiljada veb sajtova

Botnet KashmirBlack zarazio je stotine hiljada veb sajtova napadajući slabosti CMS (content management system) platformi. KashmirBlack je prvi put pr... Dalje

Kriminalna grupa koja stoji iza ransomwarea Maze navodno se povlači iz posla

Kriminalna grupa koja stoji iza ransomwarea Maze navodno se povlači iz posla

Iako je jedna od najistaknutijih grupa koje koriste ransomware u napadima, grupa Maze se navodno povlači iz posla. Ransomware Maze se pojavio u maju ... Dalje

Sajber-kriminalci nemaju stida: Dve godine posle hakovanja klinike za psihoterapiju pacijenti ucenjeni

Sajber-kriminalci nemaju stida: Dve godine posle hakovanja klinike za psihoterapiju pacijenti ucenjeni

Jedna privatna klinika za psihoterapiju u Finskoj treba da plati sajber-kriminalcu, koji je ucenjuje i traži novac iako je od napada na kliniku proš... Dalje

Grupa koja stoji iza ransomwarea REvil tvrdi da je za godinu dana zaradila više od 100 miliona dolara

Grupa koja stoji iza ransomwarea REvil tvrdi da je za godinu dana zaradila više od 100 miliona dolara

Grupa koja stoji iza ransomwarea REvil tvrdi da je za godinu dana od velikih kompanija iz celog sveta, koje posluju u različitim sektorima, uspela da... Dalje

Pregledi linkova u aplikacijama za slanje poruka ugrožavaju privatnost korisnika

Pregledi linkova u aplikacijama za slanje poruka ugrožavaju privatnost korisnika

Pregledi linkova u popularnim aplikacijama za slanje poruka mogu biti veoma opasni zbog curenja IP adresa, otkrivanja linkova poslatih u šifrovanim r... Dalje