Nakon incidenta sa hakovanjem, Evernote ubrzava uvođenje dvostepene autorizacije

Vesti, 07.03.2013, 06:01 AM

Nakon incidenta sa hakovanjem, Evernote ubrzava uvođenje dvostepene autorizacije

Evernote planira da ubrza realizaciju plana da korisnicima ponudi dvostepenu autorizaciju nakon nedavnog hakovanja interne mreže kompanije tokom kojeg je došlo do kompromitovanja podataka 50 miliona korisnika softvera ove kompanije, koji uključuju njihova imena, email adrese i kodirane lozinke.

Kompanija koja je vlasnik online servisa za pravljenje, organizovanje i upravljanje beleškama objavila je u subotu na svom blogu da su hakeri upali u njenu internu mrežu, što je primoralo kompaniju da resetuje lozinke 50 miliona svojih korisnika. Iz Evernote-a su rekli da podaci o platnim karticama korisnika nisu bili ugroženi u napadu.

Evernote je već planirao da ponudi korisnicima opciju dvostepene autorizacije, ali je incident sa hakovanjem ubrzao realizaciju ovog plana, rekla je portparol kompanije.

Dvostepena autorizacija je mehanizam potvrde identiteta korisnika koji od njega zahteva unos koda za jednokratnu upotrebu, pored uobičajenog unosa korisničkog imena i lozinke. Reč je o još jednoj prepreci na koju nailazi haker koji pokuša da upadne u nečiji nalog, kada će mu osim korisničkog imena i lozinke biti neophodan i kod koji korisnik dobije putem SMS-a.

Za hakera, međutim, nije nemoguće doći do tog koda jer postoji nekoliko malicioznih programa za mobilne uređaje pomoću kojih napadač može doći u posed koda koji je poslat korisniku na mobilni telefon. Ako uspe da presretne SMS pošiljku sa kodom, haker može da se prijavi na nalog korisnika.

Evernote razmatra i druge mogućnosti zaštite svojih korisnika. U kompaniji kažu da bi krajem godine trebalo očekivati značajno poboljšanje opcionalne enkripcije ali i druge mogućnosti zaštite koje će korisnici moći da biraju.

Evernote je samo jedna od brojnih kompanija, među kojima se nalaze i Apple, Facebook, Twitter i Microsoft, koje su se našle na meti hakerskih napada tokom nekoliko prethodnih nedelja.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija je po drugi put za godinu dana preuzela kontolu nad zloglasnom platformom BreachForums, koja je poznata pre svega po prodaji ukradenih podata... Dalje

Zbog mogućih prevara Apple uklonio stotine hiljada naloga programera i korisničkih naloga iz AppStorea

Zbog mogućih prevara Apple uklonio stotine hiljada naloga programera i korisničkih naloga  iz AppStorea

Apple je objavio da je u periodu između 2020. i 2023. godine blokirao ukupno 7 milijardi dolara potencijalno lažnih transakcija, kao i lažne recenz... Dalje

Android i iOS će vas upozoravati na Bluetooth uređaje za praćenje

Android i iOS će vas upozoravati na Bluetooth uređaje za praćenje

Apple i Google uvode nove funkcije koje će upozoravati korisnike iOS-a i Androida na Bluetooth uređaje za praćenje. „Ovo će pomoći da se ... Dalje

Hakovan Europol, napadači prodaju podatke ukradene tokom napada

Hakovan Europol, napadači prodaju podatke ukradene tokom napada

Poznata hakerska grupa prodaje nešto za šta tvrde da su veoma osetljivi interni podaci koji su ukradeni početkom ovog meseca od Europola. Grupa &bd... Dalje

Dell objavio da su hakeri ukrali podatke 49 miliona kupaca

Dell objavio da su hakeri ukrali podatke 49 miliona kupaca

Dell je upozorio da su hakeri ukrali informacije o oko 49 miliona kupaca. Kompanija je na email adrese kupaca počela da šalje obaveštenja o komprom... Dalje