Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Vesti, 16.05.2024, 10:30 AM

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija je po drugi put za godinu dana preuzela kontolu nad zloglasnom platformom BreachForums, koja je poznata pre svega po prodaji ukradenih podataka. Pored toga, na forumu se trgovalo krijumčarenom robom, hakerskim alatima, hakovanim bazama podataka itd.

Na veb sajtu (breachforums[.]st) sada stoji obaveštenje o zapleni u kojem se navodi da je forum pod kontrolom američkog Federalnog istražnog biroa (FBI). Međutim, ova zaplena je rezultat zajedničke akcije vlasti Australije, Islanda, Novog Zelanda, Švajcarske, Velike Britanije, SAD i Ukrajine.

Policija je takođe preuzela i Telegram kanal kojim je upravljao administrator BreachForums Baphomet, koji je postao administrator foruma nakon hapšenja njegovog prethodnika Konora Brajana Ficpatrika, poznatog kao Pompompurin, u martu prošle godine. Platformu hostovanu na breached.vc/.to/.co kojom je upravljao Pompompurin policija je preuzela krajem juna prošle godine. I na Telegram kanalu je poruka da su FBI i Ministarstvo pravde SAD (DOJ) uz pomoć partnera iz međunarodne zajednice uklonili BreachForums.

U obaveštenju koje dočekuje posetioce sajta se navodi da policija pregleda podatke sa sajta, a korisnici se pozivaju da ako imaju informacije o sajber kriminalu na BreachForums, kontaktiraju FBI. FBI je pokrenuo i veb stranicu za žrtve čiji su podaci završili na BreachForums.

U ovom trenutku nije jasno da li su administratori sajta, Baphomet i ShinyHunters uhapšeni ali na baneru o zapleni sajta nalate se njihove profilne slike.

BreachForums se pojavio u martu 2022. nakon što je policija preuzela RaidForums i uhapsila vlasnika sajta koji se krio iza imena „Omnipotent“. BreachForums je od tada pretrpeo više udaraca i od strane vlasti i od rivala. Posle hapšenja Pompompurina, neko vreme sajt nije bio na mreži, da bi ga zatim oživeo Baphomet. VK-underground je objavio da je zloglasna hakerska banda, ShinyHunters, preuzela sajt 2. juna 2023. Zatim je novi sajt BreachForums hakovan, a njegova korisnička baza podataka je ukradena i objavljena.

Korisnici sajta sada imaju razloga za zabrinutost s obzirom da su podaci sa sajta u rukama policije. Može se dogoditi da se BreachForums još jednom obnovi, ali čak i ako se to dogodi, reputacija sajta je ozbiljno ugrožena jer će postojati sumnja da iza toga stoji policija.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Facebook, Instagram i mnogi drugi veliki sajtovi odbili Appleov trening AI modela sa njihovim podacima

Facebook, Instagram i mnogi drugi veliki sajtovi odbili Appleov trening AI modela sa njihovim podacima

Brojne istaknute novinske kuće i društvene mreže kao što su New York Times, Wired i Instagram odbile su Appleov trening AI modela sa njihovim poda... Dalje

Novi malver Voldemort koristi Google Sheets za sajber špijunažu

Novi malver Voldemort koristi Google Sheets za sajber špijunažu

Istraživači sajber bezbednosti otkrili su novi malver koji koristi Google tabele kao mehanizam za komandu i kontrolu (C2). U kampanji, koju je 5. av... Dalje

Ruski hakeri koriste zakrpljene ranjivosti u Chromeu i Safariju

Ruski hakeri koriste zakrpljene ranjivosti u Chromeu i Safariju

Googleovi istraživači sajber bezbednosti su razotkrili napade u kojima su hakeri koristili sada zakrpljene ranjivosti u Apple Safari i Google Chrome... Dalje

Haker lažirao sopstvenu smrt da bi izbegao plaćanje alimentacije

Haker lažirao sopstvenu smrt da bi izbegao plaćanje alimentacije

Motivi koji stoje iza većine hakerskih napada su novac, krađa podataka, ucena ili sajber špijunaža. Međutim, dešava se da neki hakeri imaju lič... Dalje

Produžen pritvor osnivaču Telegrama

Produžen pritvor osnivaču Telegrama

Francuski sud je produžo pritvor osnivaču Telegrama, rođenom u Rusiji, Pavelu Durovu (39), nakon hapšenja na pariskom aerodromu zbog navodnih prek... Dalje