Bajdenova administracija zabranila Kaspersky antivirusni softver u SAD

Vesti, 21.06.2024, 11:30 AM

Bajdenova administracija zabranila Kaspersky antivirusni softver u SAD

Bajdenova administracija je zabranila antivirusni softver ruske kompanije Kaspersky i isporuku ažuriranja softvera američkim kompanijama i korisnicima, dajući im rok do 29. septembra 2024. da pronađu alternativni antivirusni softver.

Odluku o zabrani objavio je Biro za industriju i bezbednost Ministarstva trgovine (BIS) koji ju je nazvao „konačnom“, a ona se osim na američku podružnicu kompanije, odnosi na sve filijale, podružnice i matične kompanije.

Ministarka trgovine SAD Đina Rejmondo je rekla da softver ruske kompanije predstavlja „značajan rizik“ za američku infrastrukturu i usluge.

„Rusija je uvek iznova pokazivala da može i namerava da koristi ruske kompanije, kao što je Kaspersky Lab, za prikupljanje osetljivih američkih informacija, a mi ćemo nastaviti da koristimo svaki alat koji nam je na raspolaganju da zaštitimo nacionalnu bezbednost SAD i američki narod“, rekla je Rejmondo.

Iako je Kaspersky negirao bilo kakve veze sa ruskom vladom, američka vlada smatra da bi „nastavak poslovanja kompanije u Sjedinjenim Državama predstavljao rizik za nacionalnu bezbednost zbog ofanzivnih sajber sposobnosti ruske vlade i kapaciteta da utiče ili usmerava operacije kompanije Kaspersky“, te da nije bilo načina da se ublaži rizik bez potpune zabrane usluga kompanije u SAD.

Dalje se navodi da je Kaspersky pod jurisdikcijom i kontrolom ruske vlade i da njegov softver Kremlju obezbeđuje pristup osetljivim informacijama o američkim klijentima, kao i da omogućava instaliranje zlonamernog softvera ili neisporučivanje kritičnih ažuriranja.

„Manipulacija softverom Kaspersky, uključujući kritičnu infrastrukturu SAD, može da izazove značajne rizike od krađe podataka, špijunaže i nefunkcionisanja sistema“, navodi se u saopštenju američke vlade. „To takođe može da ugrozi ekonomsku bezbednost zemlje i javno zdravlje, i rezultira povredama ili gubitkom života.“

Kompaniji je od juče zabranjeno da prodaje svoj softver američkim korisnicima i preduzećima, ali i dalje može da isporučuje ažuriranja softvera postojećim korisnicima do 29. septembra. Iako će oni koji žele moći da nastave da koriste Kaspersky softver u SAD, bez mogućnosti ažuriranja efikasnost softvera u otkrivanju pretnji na tim sistemima će se vremenom smanjivati.

Kompanija Kaspersky čije je sedište u Moskvi, ima više od 400 miliona kupaca i 240.000 korporativnih klijenata u 200 zemalja.

Odgovarajući na najnoviji potez američke vlade, Kaspersky je rekao da je Ministarstvo trgovine donelo odluku na osnovu trenutne geopolitičke klime i teorijske zabrinutosti, dodajući da „nepravedno ignoriše“ dokaze o merama transparentnosti koje je kompanija primenila da bi pokazala integritet i poverenje.

Kaspersky je rekao da kompanija ne ugrožava nacionalnu bezbednost SAD i da će istražiti pravne mogućnosti za nastavak poslovanja kompanije u SAD.

Kaspersky je bio prva ruska firma koja se našla na „listi pretnji“, koja je prvo popunjena kineskim kompanijama kao što su Huawei i ZTE.

Američka vlada je zabranila proizvode kompanije Kaspersky sa svih uređaja koji se koriste u administraciji još 2017. godine, navodeći kao razlog mogućnost špijuniranja. 2022. godine, američka Federalna komisija za komunikacije (FCC) je označila Kasperski Lab kao pretnju nacionalnoj bezbednosti.

Kaspersky se sa zabranama suočio i u Evropi. Pre dve godine, Poljska, Irska i tri baltičke države - Litvanija, Letonija i Estonija - pozvale su na zabranu softvera Kaspersky širom EU zbog zabrinutosti da bi Rusija mogla da iskoristi proizvode kompanije u sajber ratu. U Italiji je javni sektor 2022. godine dobio instrukcije da zameni ruski antivirusni softver.

„Primarni uticaj ovih mera biće korist koju one pružaju sajber kriminalu“, rekao je Kaspersky. „Međunarodna saradnja između stručnjaka za sajber bezbednost je ključna u borbi protiv zlonamernog softvera, a to će ograničiti te napore.“


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Novi malver krade podatke sa kreditnih kartica na WordPress, Magento i OpenCart sajtovima

Novi malver krade podatke sa kreditnih kartica na WordPress, Magento i OpenCart sajtovima

Nekoliko CMS platformi poput WordPressa, Magento i OpenCarta mete su novog malvera pod nazivom Caesar Cipher Skimmer koji krade podatke sa kreditnih k... Dalje

280 miliona korisnika instaliralo malvere preuzimajući ekstenzije iz Chrome veb prodavnice

280 miliona korisnika instaliralo malvere preuzimajući ekstenzije iz Chrome veb prodavnice

Kao i kad instalirate nove aplikacije na pametni telefon, morate biti oprezni i kada instalirate nove dodatke u veb pregledač, posebno ako koristite ... Dalje

Lažni softver za sastanke inficira macOS malverima koji kradu kriptovalute

Lažni softver za sastanke inficira macOS malverima koji kradu kriptovalute

Neko ko stoji iza pseudonima „markopolo“ odgovoran je za veliku prevaru koja cilja korisnike digitalne valute na društvenim medijima malv... Dalje

Booking.com upozorava da je broj prevara na putovanjima porastao za 900%

Booking.com upozorava da je broj prevara na putovanjima porastao za 900%

Booking.com je upozorio na značajan porast prevara na putovanjima, pripisujući to pojavi veštačke inteligencije (AI). Marni Vilking, direktor bez... Dalje

Bajdenova administracija zabranila Kaspersky antivirusni softver u SAD

Bajdenova administracija zabranila Kaspersky antivirusni softver u SAD

Bajdenova administracija je zabranila antivirusni softver ruske kompanije Kaspersky i isporuku ažuriranja softvera američkim kompanijama i korisnici... Dalje