Zbog prikupljanja podataka korisnika, Indija zabranila 59 kineskih aplikacija, među kojima i TikTok i UC Browser

Vesti, 30.06.2020, 09:00 AM

Zbog prikupljanja podataka korisnika, Indija zabranila 59 kineskih aplikacija, među kojima i TikTok i UC Browser

Indijska vlada zabranila je juče 59 kineskih mobilnih aplikacija zbog nacionalne bezbednosti.

Zabrana dolazi nakon sukoba indijske vojske sa kineskim snagama u regionu Ladak, na severu Indije, 15. juna ove godine. U sukobima je poginulo najmanje 20 indijskih vojnika, a više od 75 je povređeno.

Vlada u Nju Delhiju tvrdi da je 59 aplikacija korišćeno za prikupljanje podataka o indijskim korisnicima, koji su se slali na servere u Kini.

Indijski zvaničnici rekli su da veruju da su podaci korišćeni za profilisanje indijskih korisnika “elementima koji su neprijateljski za nacionalnu sigurnost i odbranu Indije”.

Indijsko ministarstvo za informacione tehnologije, koje je odobrilo zabranu, saopštilo je da je dobilo preporuku za zabranu korišćenja 59 kineskih aplikacija od indijskog Koordinacionog centra za sajber kriminal pri Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Pored toga, ministarstvo je takođe saopštilo da je indijski CERT-IN primio žalbe korisnika u vezi privatnosti i bezbednosti zabranjenih aplikacija.

Trenutno je nejasno kako će indijska vlada postupiti sa zabranom na tehničkom nivou. Aplikacije su i dalje dostupne u prodavnicama aplikacija i još uvek rade u zemlji. Nejasno je da li će vlada tražiti da prodavnice aplikacija uklone aplikacije iz njihovih indijanskih prodavnica ili će koristiti lokalne internet provajdere za blokiranje domena aplikacija.

Zabrane aplikacija na državnom nivou obično je teško realizovati u praksi. Rusija je nedavno, nakon dve godine, “formalno” ukinula zabranu za aplikaciju Telegram, iako aplikacija nikada nije prestala da radi u zemlji, s tim što je Telegram uvek pronalazio nove načine da zaobiđe blokade na nivou internet provajdera.

Kineske aplikacije koje je indijska vlada zabranila su: TikTok, Shareit, Kwai, UC Browser, Baidu map, Shein, Clash of Kings, DU battery saver, Helo, Likee, YouCam makeup, Mi Community, CM Browers, Virus Cleaner, APUS Browser, ROMWE, Club Factory, Newsdog, Beutry Plus, WeChat, UC News, QQ Mail, Weibo, Xender, QQ Music, QQ Newsfeed, Bigo Live, SelfieCity, Mail Master, Parallel Space, Mi Video Call - Xiaomi, WeSync, ES File Explorer, Viva Video - QU Video Inc, Meitu, Vigo Video, New Video Status, DU Recorder, Vault- Hide, Cache Cleaner DU App studio, DU Cleaner, DU Browser, Hago Play With New Friends, Cam Scanner, Clean Master - Cheetah Mobile, Wonder Camera, Photo Wonder, QQ Player, We Meet, Sweet Selfie, Baidu Translate, Vmate, QQ International, QQ Security Center, QQ Launcher, U Video, V fly Status Video, Mobile Legends, DU Privacy.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Hakovanje aparata za kafu: Umesto jutranje kafe problemi sa ransomwareom

Hakovanje aparata za kafu: Umesto jutranje kafe problemi sa ransomwareom

Istraživači iz kompanije Avast uspeli su da inficiraju aparat za kafu ransomwareom i da ga iskoriste za rudarenje Monero kriptovalute. Verovatno mal... Dalje

Američke bolnice blokirane posle napada ransomwarea

Američke bolnice blokirane posle napada ransomwarea

Universal Health Services (UHS), kompanija u čijem je vlasnišvu više od 400 zdravstvenih ustanova, bolnica i centara za negu bolesnika u SAD i Veli... Dalje

Procurio izvorni kod Windowsa XP

Procurio izvorni kod Windowsa XP

Izvorni kod za Windows XP je procurio i sada ga sa torrent sajtova može preuzeti svako ko zna gde da traži. Kod se pojavio kao torrent fajl na veb s... Dalje

Najveći svetski proizvođač naočara pretrpeo napad ransomwarea

Najveći svetski proizvođač naočara pretrpeo napad ransomwarea

Najveći svetski proizvođač naočara Luxottica navodno je pretrpeo sajber napad koji je blokirao rad kompanije u Italiji i Kini. Luxottica zapošlja... Dalje

Za fatalni napad na nemačku bolnicu odgovorni ruski hakeri

Za fatalni napad na nemačku bolnicu odgovorni ruski hakeri

Za sajber napad zbog kojeg je jedna nemačka bolnica odbila lečenje žene koja je nakon toga umrla najverovatnije je odgovorna ruska kriminalna grupa... Dalje