Zaplenjeno milijardu dolara u bitkoinima koje je neimenovani haker ukrao sa čuvenog sajta Silk Road

Vesti, 09.11.2020, 09:00 AM

Zaplenjeno milijardu dolara u bitkoinima koje je neimenovani haker ukrao sa čuvenog sajta Silk Road

Američko Ministarstvo pravde saopštilo je da je zaplenilo milijardu dolara u bitkoinima koje je navodno od vlasnika čuvenog sajta Silk Road Rosa Ulbrihta ukrao neimenovani haker pre nego što je Ulbriht uhapšen.

Ulbriht je rukovodio Silk Roadom od 2011. do oktobra 2013. godine, kada je FBI preuzeo veb sajt i uhapsio ga. Ulbirht je 2015. godine osuđen na doživotni zatvor zbog pranja novca i distribucije narkotika. Njegov zahtev za novo suđenje iz 2017. godine je odbijen.

Tokom navedenog perioda, Silk Road je zaradio 9,5 miliona bitkoina a samo od provizija više od 600000 bitkoina.

Početkom ove godine FBI je uz pomoć jedne kompanije analizirao transakcije bitkoina Silk Roada, i tada je primećeno da je 2013. godine bilo 54 transakcija kada je na dve adrese poslato ukupno 70411,46 bitkoina.

S obzirom da transakcije nisu zabeležene u bazi podataka Silk Roada, pretpostavljalo se da su sredstva ukradena.

U aprilu 2013. godine veći deo sredstava u ukupnom iznosu od 69471,082201 bitkoina poslat je na račun „1HQ3“. Od tada pa do novembra 2020. godine, veći deo tih sredstava, tačnije 69370,082201 bitkoina, ostao je netaknut. 3. novembra 2020. godine, na tom računu je bilo oko milijardu dolara.

Istražitelji su utvrdili da je neimenovani haker, koji se u sudskim dokumentima naziva „Osoba X“, umešan u transakcije koje su povezane sa ovim računom. Američka Uprava za prihode i Ministarstvo pravde smatraju da je on ukrao kriptovalutu sa Silk Roada.

Istraga je utvrdila da je Ulbriht saznao identitet ovog hakera pa mu je zapretio da vrati kriptovalutu. Međutim, haker to nije uradio, već ju je zadržao i nije je potrošio, navodi se u saopštenju ministarstva.

Neimenovani haker pristao je da oduzme kriptovalutu za američko tužilaštvo, a 3. novembra, američka vlada je preuzela kriptovalutu.

2014. godine američka vlada prodala je na aukciji oko 30000 bitkoina pronađenih u na serverima Silk Roada.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija je po drugi put za godinu dana preuzela kontolu nad zloglasnom platformom BreachForums, koja je poznata pre svega po prodaji ukradenih podata... Dalje

Zbog mogućih prevara Apple uklonio stotine hiljada naloga programera i korisničkih naloga iz AppStorea

Zbog mogućih prevara Apple uklonio stotine hiljada naloga programera i korisničkih naloga  iz AppStorea

Apple je objavio da je u periodu između 2020. i 2023. godine blokirao ukupno 7 milijardi dolara potencijalno lažnih transakcija, kao i lažne recenz... Dalje

Android i iOS će vas upozoravati na Bluetooth uređaje za praćenje

Android i iOS će vas upozoravati na Bluetooth uređaje za praćenje

Apple i Google uvode nove funkcije koje će upozoravati korisnike iOS-a i Androida na Bluetooth uređaje za praćenje. „Ovo će pomoći da se ... Dalje

Hakovan Europol, napadači prodaju podatke ukradene tokom napada

Hakovan Europol, napadači prodaju podatke ukradene tokom napada

Poznata hakerska grupa prodaje nešto za šta tvrde da su veoma osetljivi interni podaci koji su ukradeni početkom ovog meseca od Europola. Grupa &bd... Dalje

Dell objavio da su hakeri ukrali podatke 49 miliona kupaca

Dell objavio da su hakeri ukrali podatke 49 miliona kupaca

Dell je upozorio da su hakeri ukrali informacije o oko 49 miliona kupaca. Kompanija je na email adrese kupaca počela da šalje obaveštenja o komprom... Dalje