U istorijskoj razmeni zatvorenika SAD predale Rusiji osuđene hakere i špijune

Vesti, 02.08.2024, 09:30 AM

U istorijskoj razmeni zatvorenika SAD predale Rusiji osuđene hakere i špijune

Sjedinjene Države i druge zemlje oslobodile su u četvrtak hakere, špijune i jednog ubicu u sklopu istorijske razmene zatvorenika sa Rusijom.

SAD, Nemačka i Slovenija razmenile su zatvorenike sa Rusijom i Belorusijom na aerodromu u Ankari u Turskoj, javili su lokalni mediji pozivajući se na tursku nacionalnu obaveštajnu agenciju.

Bela kuća je u saopštenju navela da su SAD pregovarale o oslobađanju 16 ljudi iz Rusije, uključujući pet nemačkih, ali i sedam ruskih državljana koji su bili politički zatvorenici u svojoj zemlji. Među zatvorenicima koje je Rusija oslobodila su reporter Wall Street Journala Evan Gerškovič, bivši američki marinac Pol Vilan, rusko-američka radijska novinarka Alsu Kurmaševa, neki opozicioni političari i aktivisti za ljudska prava.

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) rekla je lokalnim medijima da je Moskva dobila osam građana, ali nije navela njihova imena. Prema izveštajima medija, na spisku ruskih državljana oslobođenih sa Zapada nalaze se hakeri Roman Seleznjev i Vladislav Kljušin, četiri špijuna, osuđeni atentator Vadim Krasikov i ruski obaveštajac osumnjičen za krijumčarenje elektronike i municije proizvedene u SAD u Rusiju.

Kljušin je 2023. godine osuđen na devet godina zatvora u SAD zbog svoje uloge u šemi varanja na berzi vrednoj 93 miliona dolara koja se oslanjala na tajne korporativne informacije ukradene hakovanjem američkih kompjuterskih mreža. Kljušin, koga je američko ministarstvo pravde nazvalo „sofisticiranim hakerom“, posedovao je u Rusiji kompaniju za informacione tehnologije M-13. Kompanija je nudila usluge „traženja ranjivosti u kompjuterskim sistemima pomoću tehnika hakovanja, navodno u odbrambene svrhe“.

Seleznjev, poznat i pod pseudonimima Track2, Bulba i Ncux 3, osuđen je 2017. na 27 godina zatvora zbog krađe i prodaje miliona brojeva kreditnih kartica i štetu od više od 169 miliona dolara koju su pretrpela mala preduzeća i finansijske institucije, uključujući i one u Sjedinjenim Američkim Državama. Prema sudskim dokumentima, Seleznjev je hakovao POS sisteme maloprodaja i instalirao malver koji mu je omogućio da ukrade milione brojeva kreditnih kartica iz više od 500 američkih preduzeća i pošalje podatke na servere u Rusiji, Ukrajini i Virdžiniji koji su bili pod njegovom kontrolom.

Navodni ruski špijuni koji su predati ruskim vlastima tokom razmene zatvorenika su Artem i Ana Dulcev, koji su bili na tajnom zadatku u Sloveniji. Još jedan ruski državljanin, Mihail Mikušin, uhapšen je u Norveškoj 2022. Radio je na univerzitetu, pretvarajući se da je brazilski istraživač. Ruski špijun, Pavel Rubcov, živeo je u Poljskoj pretvarajući se da je španski novinar. Uhapšen je u februaru 2022.

Foto: Kindel Media |Pexels


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Facebook, Instagram i mnogi drugi veliki sajtovi odbili Appleov trening AI modela sa njihovim podacima

Facebook, Instagram i mnogi drugi veliki sajtovi odbili Appleov trening AI modela sa njihovim podacima

Brojne istaknute novinske kuće i društvene mreže kao što su New York Times, Wired i Instagram odbile su Appleov trening AI modela sa njihovim poda... Dalje

Novi malver Voldemort koristi Google Sheets za sajber špijunažu

Novi malver Voldemort koristi Google Sheets za sajber špijunažu

Istraživači sajber bezbednosti otkrili su novi malver koji koristi Google tabele kao mehanizam za komandu i kontrolu (C2). U kampanji, koju je 5. av... Dalje

Ruski hakeri koriste zakrpljene ranjivosti u Chromeu i Safariju

Ruski hakeri koriste zakrpljene ranjivosti u Chromeu i Safariju

Googleovi istraživači sajber bezbednosti su razotkrili napade u kojima su hakeri koristili sada zakrpljene ranjivosti u Apple Safari i Google Chrome... Dalje

Haker lažirao sopstvenu smrt da bi izbegao plaćanje alimentacije

Haker lažirao sopstvenu smrt da bi izbegao plaćanje alimentacije

Motivi koji stoje iza većine hakerskih napada su novac, krađa podataka, ucena ili sajber špijunaža. Međutim, dešava se da neki hakeri imaju lič... Dalje

Produžen pritvor osnivaču Telegrama

Produžen pritvor osnivaču Telegrama

Francuski sud je produžo pritvor osnivaču Telegrama, rođenom u Rusiji, Pavelu Durovu (39), nakon hapšenja na pariskom aerodromu zbog navodnih prek... Dalje