Twitter ukinuo nalog grupe DDOS zbog objavljivanja informacija do kojih se došlo hakovanjem

Vesti, 24.06.2020, 11:30 AM

Twitter ukinuo nalog grupe DDOS zbog objavljivanja informacija do kojih se došlo hakovanjem

Twitter je trajno ukinuo nalog grupe Distributed Denial of Secrets (@DDoSecrets) nakon što su sa tog naloga objavljeni linkovi za ukradene dokumente koje pripadaju instritucijama koje su zadužene za sprovođenje zakona u Sjedinjenim Državama.

Distribuirano poricanje tajni (Distributed Denial of Secrets) je organizacija u stilu WikiLeaksa, koja zagovara transparentnost informacija od javnog interesa. Grupa je nedavno objavila oko 270 GB podataka ukradenih iz više od 200 policijskih odeljenja, FBI i drugih institucija u SAD.

Procureli fajlovi nazvani „BlueLeaks“, navodno su DDOS-u dostavili hakeri koji su deo pokreta haktivista Anonymous. Fajlovi su izgleda ukradeni od Netsentiala, teksaške kompanije za razvoj veba, koja je, kako se izveštava, priznala da je hakovana preko kompromitovanog korisničkog naloga.

Novinarka i aktivistkinja Ema Best, jedna od glavnih osoba koja stoji iza DDOS-a, potvrdila je juče da je Twitter trajno ukinuo nalog organizacije. Twitter je saopštio da je suspendovao nalog zbog kršenja pravila o “distribuciji hakovanog materijala”.

„Ne dozvoljavamo korišćenje naših usluga za direktno distribuiranje sadržaja dobijenog hakovanjem, koji sadrži privatne informacije, može dovesti ljude u fizičku opasnost ili sadrži poslovne tajne“, objavio je Twitter najavljujući odluku o ukidanju naloga.

Best je za Wired izjavila da su pokušali da uklone određene vrste informacija iz procurelih dokumenata, uključujući detalje o žrtvama zločina, deci, privatnim preduzećima, zdravstvenim firmama i veteranskim udruženjima, ali je priznala da su možda nešto propustili.

Twitter takođe sprečava korisnike da objavljuju linkove za veb sajt DDOS-a, navodeći da je link identifikovan kao “potencijalno štetan”. Kada korisnici pokušaju da pristupe ranije objavljenim linkovima, obaveštavaju se da link može da vodi na veb sajt koji krade lične podatke, instalira malver ili krši Twitterove uslove korišćenja.

Neke pristalice DDOS-a kažu da procureli dokumenti nisu klasifikovani kao poverljive informacije, a neki podsećaju da WikiLeaksu i drugim sličnim organizacijama nisu ukidani nalozi uprkos tome što su objavljivali informacije dobijene hakovanjem.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Hakovanje aparata za kafu: Umesto jutranje kafe problemi sa ransomwareom

Hakovanje aparata za kafu: Umesto jutranje kafe problemi sa ransomwareom

Istraživači iz kompanije Avast uspeli su da inficiraju aparat za kafu ransomwareom i da ga iskoriste za rudarenje Monero kriptovalute. Verovatno mal... Dalje

Američke bolnice blokirane posle napada ransomwarea

Američke bolnice blokirane posle napada ransomwarea

Universal Health Services (UHS), kompanija u čijem je vlasnišvu više od 400 zdravstvenih ustanova, bolnica i centara za negu bolesnika u SAD i Veli... Dalje

Procurio izvorni kod Windowsa XP

Procurio izvorni kod Windowsa XP

Izvorni kod za Windows XP je procurio i sada ga sa torrent sajtova može preuzeti svako ko zna gde da traži. Kod se pojavio kao torrent fajl na veb s... Dalje

Najveći svetski proizvođač naočara pretrpeo napad ransomwarea

Najveći svetski proizvođač naočara pretrpeo napad ransomwarea

Najveći svetski proizvođač naočara Luxottica navodno je pretrpeo sajber napad koji je blokirao rad kompanije u Italiji i Kini. Luxottica zapošlja... Dalje

Za fatalni napad na nemačku bolnicu odgovorni ruski hakeri

Za fatalni napad na nemačku bolnicu odgovorni ruski hakeri

Za sajber napad zbog kojeg je jedna nemačka bolnica odbila lečenje žene koja je nakon toga umrla najverovatnije je odgovorna ruska kriminalna grupa... Dalje