TeamViewer ima ozbiljnu ranjivost koja omogućava napadačima da hakuju Windows

Vesti, 11.08.2020, 10:00 AM

TeamViewer ima ozbiljnu ranjivost koja omogućava napadačima da hakuju Windows

Ako koristite TeamViewer, proverite da li koristite najnoviju verziju popularnog softvera za povezivanje na daljinu za Windows.

TeamViewer je nedavno objavio novu verziju svog softvera koja uključuje zakrpu za ozbiljnu ranjivost (CVE 2020-13699), koja bi, ako se iskoristi, mogla omogućiti udaljenim napadačima da ukradu vašu sistemsku lozinku i na kraju kompromituju sistem.

Ono što još više zabrinjava je da se napad može izvršiti gotovo automatski, i da ne zahteva od žrtava mnogo interakcije. Napadači samo treba da ubede žrtvu da jednom poseti zlonamernu veb stranicu.

Za one koji ne znaju, TeamViewer je popularni softver za daljinsku podršku koji omogućava korisnicima da bezbedno dele radnu površinu ili preuzmu potpunu kontrolu nad računarom preko interneta sa bilo kog mesta na svetu.

Softver za daljinski pristup dostupan je za desktop i mobilne operativne sisteme, uključujući Windows, macOS, Linux, Chrome OS, iOS, Android, Windows RT, Windows Phone 8 i BlackBerry.

Ovu novu ranjivost softvera otkrio je Džefri Hofman. Ona bi mogla omogućiti napadaču da primora softver da prosledi NTLM autentifikacioni zahtev napadačevom sistemu.

Da bi iskoristio ranjivost, napadač mora da ugradi zlonamerni iframe na veb sajt i zatim prevari žrtvu da poseti taj sajt. Kada žrtva klikne, TeamViewer će automatski pokrenuti Windows desktop klijent i otvoriti SMB deljenje.

Tada će Windows operativni sistem izvršiti NTLM autentifikaciju prilikom otvaranja SMB deljenja i taj zahtev se može preusmeriti za izvršavanje koda.

Ova ranjivost utiče na teamviewer10, teamviewer8, teamviewerapi, tvchat1, tvcontrol1, tvfiletransfer1, tvjoinv8, tvpresent1, tvsendfile1, tvsqcustomer1, tvsqsupport1, tvvideocall1 i tvvpn1.

Iako ranjivost do sada nije korišćena za napade, s obzirom na popularnost softvera među milionima korisnika, TeamViewer je oduvek bio meta interesovanja napadača.

Dakle, korisnicima se preporučuje da nadograde svoj softver na verziju 15.8.3, jer je pitanje vremena kada će hakeri početi da koriste ovaj bezbednosni propust za hakovanje Windows računara.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Hakovanje aparata za kafu: Umesto jutranje kafe problemi sa ransomwareom

Hakovanje aparata za kafu: Umesto jutranje kafe problemi sa ransomwareom

Istraživači iz kompanije Avast uspeli su da inficiraju aparat za kafu ransomwareom i da ga iskoriste za rudarenje Monero kriptovalute. Verovatno mal... Dalje

Američke bolnice blokirane posle napada ransomwarea

Američke bolnice blokirane posle napada ransomwarea

Universal Health Services (UHS), kompanija u čijem je vlasnišvu više od 400 zdravstvenih ustanova, bolnica i centara za negu bolesnika u SAD i Veli... Dalje

Procurio izvorni kod Windowsa XP

Procurio izvorni kod Windowsa XP

Izvorni kod za Windows XP je procurio i sada ga sa torrent sajtova može preuzeti svako ko zna gde da traži. Kod se pojavio kao torrent fajl na veb s... Dalje

Najveći svetski proizvođač naočara pretrpeo napad ransomwarea

Najveći svetski proizvođač naočara pretrpeo napad ransomwarea

Najveći svetski proizvođač naočara Luxottica navodno je pretrpeo sajber napad koji je blokirao rad kompanije u Italiji i Kini. Luxottica zapošlja... Dalje

Za fatalni napad na nemačku bolnicu odgovorni ruski hakeri

Za fatalni napad na nemačku bolnicu odgovorni ruski hakeri

Za sajber napad zbog kojeg je jedna nemačka bolnica odbila lečenje žene koja je nakon toga umrla najverovatnije je odgovorna ruska kriminalna grupa... Dalje