Signal i Threema protiv planova EU o skeniranju privatnih poruka

Vesti, 19.06.2024, 13:00 PM

Signal i Threema protiv planova EU o skeniranju privatnih poruka

Predlog Evropske unije o skeniraju privatnih poruka sa ciljem otkrivanja sadržaja o seksualnom zlostavljanju dece (CSAM) predstavlja ozbiljan rizik za end-to-end enkripciju (E2EE), upozorila je Meredit Vitaker, predsednica Fondacije Signal, koja stoji iza popularne aplikacije Signal Messenger.

„Masovno skeniranje privatnih komunikacija suštinski podriva šifrovanje. Potpuno ga ukida“, rekla je Vitaker.

Ovo je odgovor Fondacije na pokušaje zakonodavaca u Evropi da donesu propise za borbu protiv CSAM-a sa novom odredbom koja je nazvana „moderacija slanja“ a koja omogućava da se poruke pregledaju pre šifrovanja.

Nedavni izveštaj kompanije Euractiv otkrio je da su audio komunikacije isključene iz okvira zakona i da korisnici moraju da pristanu na ovo otkrivanje prema odredbama i uslovima pružaoca usluga.

„Oni koji ne daju saglasnost i dalje mogu da koriste delove usluge koji ne uključuju slanje vizuelnog sadržaja i URL-ova“, navodi Euractiv.

Europol je krajem aprila 2024. pozvao tehnološku industriju i vlade da daju prioritet javnoj sigurnosti, upozoravajući da bi sigurnosne mere poput E2EE mogle sprečiti agencije za sprovođenje zakona da pristupaju problematičnom sadržaju, što je ponovo pokrenulo debatu o ravnoteži koju je neophodno uspostaviti između privatnosti i borbe protiv ozbiljnih zločina.

Europol je takođe pozvao platforme da dizajniraju bezbednosne sisteme na takav način da i dalje mogu da identifikuju i prijave štetne i nezakonite aktivnosti organima za sprovođenje zakona, bez upuštanja u specifičnosti implementacije.

Proizvođač iPhonea, Apple, je svojevremeno najavio planove za sprovođenje skrininga na strani klijenta za sadržaje o seksualnom zlostavljanju dece (CSAM), ali je odustao od te ideje krajem 2022. godine nakon brojnih kritika zagovornika privatnosti i bezbednosti.

„Skeniranje za jednu vrstu sadržaja, na primer, otvara vrata za masovni nadzor i moglo bi da stvori želju da se pretražuju drugi šifrovani sistemi za slanje poruka za različite vrste sadržaja“, rekla je kompanija tada objašnjavajući svoju odluku, opisujući ovaj mehanizam kao „klizavu stazu neželjenih posledica“.

Vitaker iz Signala je rekla da je nazivanje pristupa „moderacijom slanja“ igra reči koja je jednaka umetanju backdoora (ili ulaznih vrata), što otvara bezbednosnu ranjivost koja je zrela za eksploataciju od strane hakera i grupa koje finansiraju države.

„Ili enkripcija od kraja do kraja štiti sve i garantuje bezbednost i privatnost, ili je nefunkcionalna za sve“, rekla je ona. „A razbijanje E2EE enkripcije, posebno u ovako geopolitički nestabilnom vremenu, je katastrofalan predlog.“

Još jedna kompanija koja nudi šifrovanu komunikaciju, Threema, je takođe protiv takozvanog Zakona o kontroli ćaskanja. Threema kaže da bi usvajanje zakona moglo ozbiljno da ugrozi privatnost građana i pripadnika civilnog društva u EU.

„Nije važno kako Evropska komisija to pokušava da proda - kao „skeniranje na strani klijenta“, „moderiranje slanja“ ili „AI detekciju“ - kontrola ćaskanja je i dalje masovni nadzor“, saopštila je švajcarska kompanija. „I bez obzira na njegovu tehničku implementaciju, masovni nadzor je uvek neverovatno loša ideja.“

Foto: Adem AY | Unsplash


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Facebook, Instagram i mnogi drugi veliki sajtovi odbili Appleov trening AI modela sa njihovim podacima

Facebook, Instagram i mnogi drugi veliki sajtovi odbili Appleov trening AI modela sa njihovim podacima

Brojne istaknute novinske kuće i društvene mreže kao što su New York Times, Wired i Instagram odbile su Appleov trening AI modela sa njihovim poda... Dalje

Novi malver Voldemort koristi Google Sheets za sajber špijunažu

Novi malver Voldemort koristi Google Sheets za sajber špijunažu

Istraživači sajber bezbednosti otkrili su novi malver koji koristi Google tabele kao mehanizam za komandu i kontrolu (C2). U kampanji, koju je 5. av... Dalje

Ruski hakeri koriste zakrpljene ranjivosti u Chromeu i Safariju

Ruski hakeri koriste zakrpljene ranjivosti u Chromeu i Safariju

Googleovi istraživači sajber bezbednosti su razotkrili napade u kojima su hakeri koristili sada zakrpljene ranjivosti u Apple Safari i Google Chrome... Dalje

Haker lažirao sopstvenu smrt da bi izbegao plaćanje alimentacije

Haker lažirao sopstvenu smrt da bi izbegao plaćanje alimentacije

Motivi koji stoje iza većine hakerskih napada su novac, krađa podataka, ucena ili sajber špijunaža. Međutim, dešava se da neki hakeri imaju lič... Dalje

Produžen pritvor osnivaču Telegrama

Produžen pritvor osnivaču Telegrama

Francuski sud je produžo pritvor osnivaču Telegrama, rođenom u Rusiji, Pavelu Durovu (39), nakon hapšenja na pariskom aerodromu zbog navodnih prek... Dalje