Sajber-napadi na bolnice se moraju zaustaviti, Crveni krst uputio otvoreno pismo svetskim vladama

Vesti, 28.05.2020, 09:09 AM

Sajber-napadi na bolnice se moraju zaustaviti, Crveni krst uputio otvoreno pismo svetskim vladama

Međunarodni komitet Crvenog krsta, bivši predsednici i ministri, dobitnici Nobelove nagrade za mir, direktori kompanija koje se bave sajber-bezbednošću i druge uticajne ličnosti uputili su otvoreno pismo svetskim vladama u kome ih pozivaju da odmah preduzmu aktivnosti da bi se zaustavili sajber-napadi na zdravstvene sisteme, bolnice I institucije koje se bave medicinskim istraživanjima.

Zajednička izjava koju je objavio Institut CyberPeace, međunarodna neprofitna organizacija čiji je cilj jačanje stabilnosti u sajber-prostoru, ima preko 40 potpisa, među kojima su i potpisi sedam dobitnika Nobelove nagrade.

“Pozivamo svetske vlade da preduzmu momentalne i odlučne akcije kako bi se zaustavili svi sajber-napadi na bolnice, zdravstvene ustanove i medicinske istraživačke ustanove, kao i na medicinsko osoblje i međunarodne organizacije za javno zdravlje”, kaže se u saopštenju.

Bolnice širom sveta bile su pod dodatnim pritiskom zbog COVID-19 i to je nešto što su sajber-kriminalci želeli da iskoriste. Bilo je brojnih napada ransomwarea koji su bili usmereni na bolnice jer su napadači pokušali da u ključnom trenutku vitalnu infrastrukturu drže kao taoca da bi mogli da traže otkup, rizikujući živote ljudi.

“Nalazimo se usred najurgentnije zdravstvene krize u modernoj istoriji, a ovi napadi prete celom čovečanstvu”, rekao je Peter Maurer, predsednik Međunarodnog komiteta Crvenog krsta. “Moramo zajedno delovati kako bismo rešili ovaj problem, a da ionako krhki zdravstveni sistemi, posebno u zemljama pogođenim ratom i nasiljem, ne budu izloženi daljem riziku od sajber-napada”, rekao je on.

Potpisnici ovog pisma pozvali su vlade na saradnju, ali i da ujedine snage sa civilnim društvenim i privatnim sektorom na stvaranju međunarodnih pravila koja zabranjuju sajber-napade protiv institucija zdravstvene zaštite i prema kojima bi počinioci bili pozvani na odgovornost.

“Ne tolerišemo napade na zdravstvenu infrastrukturu u fizičkom svetu i ne smemo tolerisati takve napade u sajber-prostoru - bilo u vreme mira ili u vreme sukoba”, kaže se u pismu. "Vreme je da se deluje sada."

Predstavnici tehnoloških kompanija koji stavili svoje potpise na zajedničko saopštenje, su između ostalih, predsednik Microsofta Bred Smit, izvršna direktorka kompanije Trend Micro Eva Čen i izvršni direktor kompanije Kaspersky Judžin Kasperski.

“Od početka pandemije COVID-19 kontinuirano pratimo kako sajber-kriminalci koriste situaciju”, rekao je Judžin Kasperski. “Sve dok korona virus i dalje izaziva ozbiljne društvene brige, napadači će to koristiti za svoje svrhe”, dodao je on.

Spisak svih potpisnika može se naći na sajtu Instituta CyberPeace.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Hakovanje aparata za kafu: Umesto jutranje kafe problemi sa ransomwareom

Hakovanje aparata za kafu: Umesto jutranje kafe problemi sa ransomwareom

Istraživači iz kompanije Avast uspeli su da inficiraju aparat za kafu ransomwareom i da ga iskoriste za rudarenje Monero kriptovalute. Verovatno mal... Dalje

Američke bolnice blokirane posle napada ransomwarea

Američke bolnice blokirane posle napada ransomwarea

Universal Health Services (UHS), kompanija u čijem je vlasnišvu više od 400 zdravstvenih ustanova, bolnica i centara za negu bolesnika u SAD i Veli... Dalje

Procurio izvorni kod Windowsa XP

Procurio izvorni kod Windowsa XP

Izvorni kod za Windows XP je procurio i sada ga sa torrent sajtova može preuzeti svako ko zna gde da traži. Kod se pojavio kao torrent fajl na veb s... Dalje

Najveći svetski proizvođač naočara pretrpeo napad ransomwarea

Najveći svetski proizvođač naočara pretrpeo napad ransomwarea

Najveći svetski proizvođač naočara Luxottica navodno je pretrpeo sajber napad koji je blokirao rad kompanije u Italiji i Kini. Luxottica zapošlja... Dalje

Za fatalni napad na nemačku bolnicu odgovorni ruski hakeri

Za fatalni napad na nemačku bolnicu odgovorni ruski hakeri

Za sajber napad zbog kojeg je jedna nemačka bolnica odbila lečenje žene koja je nakon toga umrla najverovatnije je odgovorna ruska kriminalna grupa... Dalje