SAD optužile kineske hakere za pokušaje krađe istraživanja o vakcini za Covid-19

Vesti, 14.05.2020, 10:00 AM

SAD optužile kineske hakere za pokušaje krađe istraživanja o vakcini za Covid-19

Američka vlada juče je formalno optužila Kinu za orkestrirane sajber-napade na američke kompanije koje rade na vakcini za COVID-19.

Optužbe su objavljene u zajedničkoj izjavi Agencije za sajber-bezbednost i bezbednost infrastrukture američkog Ministarstva za unutrašnju bezbednost (DHS CISA) i Federalnog istražnog biroa (FBI).

Dve agencije su saopštile da istražuju napade za koje se veruje da su ih izvršili hakeri i poslovni partneri i insajderi u napadnutim kompanijama.

Agencije navode da je primećeno kako napadači pokušavaju da “identifikuju i nezakonito pribave dragoceno intelektualno vlasništvo i zdravstvene podatke koji se odnose na vakcine, lečenje i testiranje iz mreža i od osoblja povezanog sa istraživanjem vezanim za COVID-19”.

“Potencijalna krađa ovih informacija ugrožava isporuku sigurnih i efikasnih opcija lečenja”, kaže se u saopštenju.

Zajednička izjava, osim što ukazuje na mogućeg krivca za napade, treba da služi i kao upozorenje drugim američkim zdravstvenim organizacijama koje se bave istraživanjima.

“Pretpostavimo da će pažnja javnosti koja povezuje vašu organizaciju sa istraživanjem vezanim za COVID-19 dovesti do povećanog interesovanja i sajber aktivnosti”, upozorile su američke agencije pozivajući organizacije da prijave svaku sumnjivu aktivnost.

Peking je negirao ove navode.

“Nemoralno je napadati Kinu zbog glasina i kleveta bez ikakvih dokaza”, izjavio je u ponedeljak Zhao Lijian, portparol kineskog ministarstva inostranih poslova, odgovarajući na zajedničko saopštenje DHS i FBI.

Ovo saopštenje je poslednji znak porasta tenzija između SAD i Kine zbog virusa zbog koga je u svetu umrlo više od 293000 ljudi. Trampova administracija optužila je Peking da je doveo u zabludu svet krijući informacije o opasnosti od virusa, koji se prvi put pojavio u kineskom gradu Vuhanu. Bela kuća je virus nazvala “kineskim virusom”.

Ipak, ovo je prvi put da su SAD pokazale prstom na Peking, kada je reč o sajber-špijunaži istraživanja o korona virusu, jer su do sada američki zvaničnici izbegavali da imenuju krivca kada su govorili o napadima na američke organizacije i farmaceutske kompanije koje se bave istraživanjima o korona virusu.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Hakovanje aparata za kafu: Umesto jutranje kafe problemi sa ransomwareom

Hakovanje aparata za kafu: Umesto jutranje kafe problemi sa ransomwareom

Istraživači iz kompanije Avast uspeli su da inficiraju aparat za kafu ransomwareom i da ga iskoriste za rudarenje Monero kriptovalute. Verovatno mal... Dalje

Američke bolnice blokirane posle napada ransomwarea

Američke bolnice blokirane posle napada ransomwarea

Universal Health Services (UHS), kompanija u čijem je vlasnišvu više od 400 zdravstvenih ustanova, bolnica i centara za negu bolesnika u SAD i Veli... Dalje

Procurio izvorni kod Windowsa XP

Procurio izvorni kod Windowsa XP

Izvorni kod za Windows XP je procurio i sada ga sa torrent sajtova može preuzeti svako ko zna gde da traži. Kod se pojavio kao torrent fajl na veb s... Dalje

Najveći svetski proizvođač naočara pretrpeo napad ransomwarea

Najveći svetski proizvođač naočara pretrpeo napad ransomwarea

Najveći svetski proizvođač naočara Luxottica navodno je pretrpeo sajber napad koji je blokirao rad kompanije u Italiji i Kini. Luxottica zapošlja... Dalje

Za fatalni napad na nemačku bolnicu odgovorni ruski hakeri

Za fatalni napad na nemačku bolnicu odgovorni ruski hakeri

Za sajber napad zbog kojeg je jedna nemačka bolnica odbila lečenje žene koja je nakon toga umrla najverovatnije je odgovorna ruska kriminalna grupa... Dalje