Rusija ukinula zabranu za Telegram

Vesti, 19.06.2020, 10:30 AM

Rusija ukinula zabranu za Telegram

Rusija će ukinuti gotovo dvogodišnju zabranu za aplikaciju Telegram pošto je Roskomnadzor, savezna služba za nadzor u oblasti telekomunikacija, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija, saopštio da je kompanija pokazala “spremnost” da pomogne u borbi protiv terorizma i ekstremizma.

“U dogovoru sa ruskim tužilaštvom Roskomnadzor odustaje od svojih zahteva da ograniči pristup Telegram mesendžeru”, navodi se u izjavi agencije.

Brojne državne institucije tražile su od Roskomnadzora da ukine zabranu Telegrama i omogući njegovo legalno korišćenje.

Ruske vlasti blokirale su aplikaciju u aprilu 2018. godine, nakon što je Telegram odbio da sa vlastima deli ključeve za šifrovanje kako bi mogle da pristupe porukama korisnika. Telegram je često bio optuživan da je “sigurna kuća” za terorističke organizacije. Njegovo odbijanje da pruži pristup ključevima za šifrovanje u suprotnosti je sa ruskim antiterorističkim zakonima, koji zahtevaju od servisa kao što je Telegram da vlastima omoguće dešifrovanje poruka. Međutim, Telegram koristi end-to-end enkripciju zbog čega kompanija nije u mogućnosti da čita poruke u tranzitu - samo pošiljalac i primalac mogu da pročitaju poruku.

Rusija je tvrdila da to ne bi trebalo da bude moguće, i da bi Telegram trebalo da čuva ključeve za dešifrovanje poruka. Vlasti su tvrdile da je to neophodno da bi se zaustavio terorizam.

Međutim, te 2018. godine, osnivač i direktor Telegrama Pavel Durov rekao je da „privatnost nije na prodaju, a ljudska prava ne smeju da se ugrožavaju iz straha ili pohlepe“.

Zabrana je uglavnom bila neefikasna, a ruske vlasti su se mučile sa njenom primenom. U često nespretnim pokušajima da blokiraju pristup servisu, vlasti su na kraju isključile velike delove interneta, uključujući i Gmail. Internet provajderi su blokirali 15,8 miliona IP adresa na Amazon i Google cloud platformama, što je uticalo na ruske kompanije koje su koristile te usluge. Rusija je takođe blokirala VPN servise koje je Telegram koristio za skrivanje saobraćaja. Mnoge ruske agencije i Rusi nastavili su da pronalaze načine za korišćenje Telegrama.

Ranije ovog meseca, Durov je rekao da bi vlasti u Rusiji trebalo da ukinu zabranu kako bi ruski korisnici mogli da pristupe usluzi. Rekao je da je kompanija poboljšala svoje alate za otkrivanje i brisanje ekstremističkog sadržaja na platformi.

Roskomnadzor nije naveo kako je problem prevaziđen - da li oni sada imaju pristup porukama i šta se promenilo na platformi.

Telegram i Pavel Durov još nisu komentarisali odluku Roskomnadzora.

Telegram je u aprilu objavio da ima 400 miliona aktivnih korisnika mesečno.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Američke bolnice blokirane posle napada ransomwarea

Američke bolnice blokirane posle napada ransomwarea

Universal Health Services (UHS), kompanija u čijem je vlasnišvu više od 400 zdravstvenih ustanova, bolnica i centara za negu bolesnika u SAD i Veli... Dalje

Procurio izvorni kod Windowsa XP

Procurio izvorni kod Windowsa XP

Izvorni kod za Windows XP je procurio i sada ga sa torrent sajtova može preuzeti svako ko zna gde da traži. Kod se pojavio kao torrent fajl na veb s... Dalje

Najveći svetski proizvođač naočara pretrpeo napad ransomwarea

Najveći svetski proizvođač naočara pretrpeo napad ransomwarea

Najveći svetski proizvođač naočara Luxottica navodno je pretrpeo sajber napad koji je blokirao rad kompanije u Italiji i Kini. Luxottica zapošlja... Dalje

Za fatalni napad na nemačku bolnicu odgovorni ruski hakeri

Za fatalni napad na nemačku bolnicu odgovorni ruski hakeri

Za sajber napad zbog kojeg je jedna nemačka bolnica odbila lečenje žene koja je nakon toga umrla najverovatnije je odgovorna ruska kriminalna grupa... Dalje

Napadi ransomwarea postaju sve češći i opasniji, ali nije nemoguće sprečiti katastrofu

Napadi ransomwarea postaju sve češći i opasniji, ali nije nemoguće sprečiti katastrofu

Napadi ransomwarea postaju sve agresivniji, ali postoje jednostavne mere koje pojedinci, kompanije i organizacije mogu preduzeti da se zaštite. &bdqu... Dalje