Produžen pritvor osnivaču Telegrama

Vesti, 26.08.2024, 11:30 AM

Produžen pritvor osnivaču Telegrama

Francuski sud je produžo pritvor osnivaču Telegrama, rođenom u Rusiji, Pavelu Durovu (39), nakon hapšenja na pariskom aerodromu zbog navodnih prekršaja u vezi sa popularnom aplikacijom Telegram iza koje stoji njegova kompanija. Durov je uhapšen na aerodromu Le Burže u blizini Pariza u subotu.

Prema izvoru bliskom istrazi, istražni sudija koji vodi ovaj slučaj produžio je pritvor Durovu. Pritvor radi ispitivanja može trajati najviše 96 sati, posle čega sud može odlučiti da ga oslobodi ili da se pokrene postupak i odredi dalji pritvor.

Francuski istražitelji izdali su nalog za hapšenje Durova u okviru istrage o optužbama za prevaru, trgovinu drogom, organizovani kriminal, promovisanje terorizma i maltretiranje putem interneta. Durov je optužen da nije preduzeo mere za suzbijanje zloupotrebe platforme u kriminalne svrhe. On je priveden nakon što je u subotu uveče svojim privatnim avionom stigao u Pariz iz Bakua.

„Dosta je bilo nekažnjivosti Telegrama“, rekao je jedan istražitelj koji je izrazio iznenađenje što je Durov doleteo u Pariz znajući da ga policija traži.

„Telegram se pridržava zakona EU, uključujući i Zakon o digitalnim uslugama - njegova moderacija je u okviru industrijskih standarda i stalno se poboljšava”, navodi se u saopštenju koje je Telegram izdao u nedelju uveče. „Generalni direktor Telegrama Pavel Durov nema šta da krije i često putuje po Evropi. Apsurdno je tvrditi da su platforma ili njen vlasnik odgovorni za zloupotrebu te platforme. Čekamo brzo rešenje ove situacije.”

Ruske vlasti optužile su Francusku da „odbija da sarađuje“. Ruska ambasada u Parizu zatražila je pristup Durovu i rekla da je Francuska do sada „izbegavala angažovanje“ u vezi sa situacijom.

Durov je napustio Rusiju 2014. nakon što je odbio da se povinuje zahtevima Kremlja da ugasi opozicione grupe na društvenoj mreži VK koju je osnovao kada je imao 22 godine. Napustio je VK nakon spora sa vlasnicima platforme koji su povezani sa Kremljom i fokusirao se na Telegram, aplikaciju koju je osnovao sa svojim bratom Nikolajem 2013. godine.

U početku, Telegram je bio sličan drugim aplikacijama za razmenu poruka, ali se od tada izdvojio i postao svojevrsna društvena mreža. Pored komunikacije jedan na jedan, korisnici mogu da se pridruže grupama koje mogu imati do 200.000 ljudi i kreirati „kanale“ koje drugi mogu da prate i ostavljaju komentare. Sa 950 miliona aktivnih korisnika mesečno, Telegram je postao glavni izvor informacija i dezinformacija o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Durov živi u Dubaiju, gde je sedište Telegrama, i ima državljanstvo Francuske i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE). Nedavno je rekao da je pokušao da se nastani u Berlinu, Londonu, Singapuru i San Francisku pre nego što je izabrao Dubai, koji je pohvalio zbog poslovnog okruženja i „neutralnosti“.

Međutim, i u UAE, Telegram se suočava sa pritiskom da moderira sadržaj, dok zapadne vlade pokušavaju da suzbiju govor mržnje, dezinformacije, deljenje slika zlostavljanja dece i drugog nezakonitog sadržaja.

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev, tvrdio je da je Durov napravio grešku pobegavši iz Rusije, misleći da nikada neće morati da sarađuje sa bezbednosnim službama u inostranstvu. „Pogrešio je”, rekao je Medvedev. „Za sve naše zajedničke neprijatelje on je sada Rus - i stoga nepredvidiv i opasan.”

Komentarišući na X-u hapšenje Durova, desničarski američki komentator i teoretičar zavere Taker Karlson rekao je da je Durov „živo upozorenje svakom vlasniku platforme koji odbija da cenzuriše istinu po nalogu vlada i obaveštajnih agencija“. U intervjuu sa Karlsonom ranije ove godine, Durov je rekao da aplikacija treba da ostane „neutralna platforma“, a ne „igrač u geopolitici“. Durov je tom prilikom izjavio i da korisnici „vole nezavisnost“ aplikacije Telegram. „Oni takođe vole privatnost, slobodu, mnogo je razloga zašto bi neko prešao na Telegram.“

Milijarder i vlasnik X-a Ilon Mask, ponovo je objavio snimak tog intervjua gde je Durov pohvalio Maskovo preuzimanje X-a kao „odličan razvoj“ uz haštag „FreePavel“, a zatim nastavio sa drugim tvitom u kome je napisao: „Liberté! Liberté! Liberté?“


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Facebook, Instagram i mnogi drugi veliki sajtovi odbili Appleov trening AI modela sa njihovim podacima

Facebook, Instagram i mnogi drugi veliki sajtovi odbili Appleov trening AI modela sa njihovim podacima

Brojne istaknute novinske kuće i društvene mreže kao što su New York Times, Wired i Instagram odbile su Appleov trening AI modela sa njihovim poda... Dalje

Novi malver Voldemort koristi Google Sheets za sajber špijunažu

Novi malver Voldemort koristi Google Sheets za sajber špijunažu

Istraživači sajber bezbednosti otkrili su novi malver koji koristi Google tabele kao mehanizam za komandu i kontrolu (C2). U kampanji, koju je 5. av... Dalje

Ruski hakeri koriste zakrpljene ranjivosti u Chromeu i Safariju

Ruski hakeri koriste zakrpljene ranjivosti u Chromeu i Safariju

Googleovi istraživači sajber bezbednosti su razotkrili napade u kojima su hakeri koristili sada zakrpljene ranjivosti u Apple Safari i Google Chrome... Dalje

Haker lažirao sopstvenu smrt da bi izbegao plaćanje alimentacije

Haker lažirao sopstvenu smrt da bi izbegao plaćanje alimentacije

Motivi koji stoje iza većine hakerskih napada su novac, krađa podataka, ucena ili sajber špijunaža. Međutim, dešava se da neki hakeri imaju lič... Dalje

Produžen pritvor osnivaču Telegrama

Produžen pritvor osnivaču Telegrama

Francuski sud je produžo pritvor osnivaču Telegrama, rođenom u Rusiji, Pavelu Durovu (39), nakon hapšenja na pariskom aerodromu zbog navodnih prek... Dalje