Preokret: Američkim kompanijama će ipak biti dozvoljeno da posluju sa Huaweijem

Vesti, 01.07.2019, 03:30 AM

Preokret: Američkim kompanijama će ipak biti dozvoljeno da posluju sa Huaweijem

SAD su promenile svoju odluku u vezi sa Huaweijem i izgleda da će američke kompanije ponovo moći da prodaju svoje proizvode kineskom proizvođaču. To je veliki preokret i iznenađenje, s obzirom da su SAD pre samo nekoliko nedelja označile Huawei kao pretnju nacionalnoj bezbednosti.

Sredinom maja Sjedinjene Države su objavile da će Huawei biti stavljen na “listu entiteta”, što je značilo da je američkim kompanijama zabranjeno da posluju sa ovom kompanijom. Prvi koji je pratio ovu direktivu bio je Google sa svojim Androidom.

Druge kompanije, kao što su Intel i Qualcomm, su ubrzo sledile taj primer. Uticaj na poslovanje kompanije Huawei bio je ozbiljan i potrebno je mnogo vremena da se kineska kompanija oporavi od ovog udarca. Čak i sa ukidanjem zabrane, vrlo je verovatno da će nastaviti da paralelno razvija svoja rešenja koja mogu da zamene Android, Windows i hardver.

Odluka da se Huawei stavi na crnu listu rezultat je duge kampanje američkih vlasti protiv kineske kompanije, koja je, u suštini, u velikoj meri vezana za trku za izgradnju 5G mreže. U svakom slučaju, neko vreme je izgledalo da je Huawei osuđen na propast, ali ova odluka mogla bi vratiti kompaniju u igru.

Kako je preneo Android Authority, američki predsednik Donald Tramp je na konferenciji za novinare održanoj tokom samita G20 u Osaki rekao: „Američke kompanije mogu prodavati svoju opremu Huaweiju. Govorimo o opremi tamo gde nema velikog problema sa nacionalnom bezbednošću. Rekao sam da je u redu, da ćemo nastaviti da prodajemo te proizvode... Uzgred, to je veoma složeno. Složio sam se da im dozvolim da nastave da prodaju te proizvode tako da će američke kompanije nastaviti...”

Naravno, stvari su mnogo komplikovanije nego što ih Tramp predstavlja. Kina i Sjedinjene Države sada pokušavaju da naprave novi trgovinski sporazum, i navodno je Huawei jedna od spornih tačaka i bitan uslov za bilo kakav trgovinski sporazum sa SAD.

Takođe, američke kompanije kao što su Intel ili Qualcomm zarađivale su mnogo novca prodajom svojih proizvoda kompaniji Huawei. Sa te strane, Trampova zabrane je težak udarac i za američke kompanije. Američki proizvođači čipova, kao što su Intel i Xilinx navodno su lobirali u američkoj vladi da se smanje ograničenja za Huawei. Samo 2018., Huawei je potrošio 11 milijardi dolara na čipove koje su proizveli Intel, Qualcomm i Micron.

Na kraju, moramo imati na umu da je ovo izjava koju je Tramp dao tokom samita te da to nije nešto što je već na snazi. Kako sada stvari stoje, Huawei je još uvek na crnoj listi, i proći će neko vreme dok zabrana ne bude ukinuta, ako uopšte bude ukinuta. Razgovori između SAD i Kine su u toku. Uvek postoji mogućnost da Tramp ne održi svoju reč.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje