Popularna igra hakovana, prodaju se ukradeni podaci 1,2 miliona igrača

Vesti, 23.06.2020, 11:30 AM

Popularna igra hakovana, prodaju se ukradeni podaci 1,2 miliona igrača

Istraživači upozoravaju igrače popularne MMO igre da se podaci više od 1,2 miliona korisnika igre prodaju na forumima Dark Weba.

Istraživači CyberNewsa pronašli su korisnička imena, lozinke, email adrese, telefonske brojeve i IP adrese koji pripadaju igračima Stalker Onlinea.

Kako su istraživači objasnili, lozinke su sačuvane samo u MD5, što je jedan od manje sigurnih algoritama za šifrovanje.

Dve baze podataka pronađene su na sajtovima sajber-podzemlja na Dark Webu koje istraživači prate. Jedna od njih sadrži oko podatke oko 1,2 miliona igrača, a druga podatke 136 000 korisnika Stalker Online foruma.

Izgleda da je napadač hakovao veb server Stalker Online i ukrao korisničke podatke a kao dokaz objavio link na zvaničnom veb sajtu.

Nakon što su potvrdili da su podaci koji se prodaju originalni, istraživači su pokušali ali nisu uspeli da stupe u kontakt sa australijskim programerom BigWorld Technology i matičnom kompanijom Wargaming.net, sa sedištem na Kipru.

Obe baze podataka nalaze se na legitimnom sajtu za e-trgovinu Shoppy.gg, koji je u roku od jednog dana uklonio sadržaj nakon upozorenja istraživača.

Međutim, činjenica da se podaci prodaju skoro mesec dana može ukazuje na to da su kopije baze podataka možda prodate na crnom tržištu većem broju kupaca.

“Pored toga, uklanjanje baza podataka sa platforme za e-trgovinu ne sprečava hakera da ih stavi na prodaju negde drugde. To znači da bi svi igrači Stalker Online trebalo da smatraju da su njihovi podaci i dalje ugroženi.”

Iako ukradene informacije nisu sadržale nikakve finansijske podatke, postoji dosta toga što sajber-kriminalci mogu učiniti sa podacima, uključujući fišing napade, neželjenu poštu i telefonski spam, krekovanje lozinki za email naloge i čak i traženje otkupa od igrača za njihove otete naloge.

„Budući da je Stalker Online besplatna igra koja uključuje mikro-transakcije, zlonamerni akteri takođe mogu zaraditi puno novca od prodaje hakovanih naloga igrača na sivom tržištu“, rekli su istraživači.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Hakovanje aparata za kafu: Umesto jutranje kafe problemi sa ransomwareom

Hakovanje aparata za kafu: Umesto jutranje kafe problemi sa ransomwareom

Istraživači iz kompanije Avast uspeli su da inficiraju aparat za kafu ransomwareom i da ga iskoriste za rudarenje Monero kriptovalute. Verovatno mal... Dalje

Američke bolnice blokirane posle napada ransomwarea

Američke bolnice blokirane posle napada ransomwarea

Universal Health Services (UHS), kompanija u čijem je vlasnišvu više od 400 zdravstvenih ustanova, bolnica i centara za negu bolesnika u SAD i Veli... Dalje

Procurio izvorni kod Windowsa XP

Procurio izvorni kod Windowsa XP

Izvorni kod za Windows XP je procurio i sada ga sa torrent sajtova može preuzeti svako ko zna gde da traži. Kod se pojavio kao torrent fajl na veb s... Dalje

Najveći svetski proizvođač naočara pretrpeo napad ransomwarea

Najveći svetski proizvođač naočara pretrpeo napad ransomwarea

Najveći svetski proizvođač naočara Luxottica navodno je pretrpeo sajber napad koji je blokirao rad kompanije u Italiji i Kini. Luxottica zapošlja... Dalje

Za fatalni napad na nemačku bolnicu odgovorni ruski hakeri

Za fatalni napad na nemačku bolnicu odgovorni ruski hakeri

Za sajber napad zbog kojeg je jedna nemačka bolnica odbila lečenje žene koja je nakon toga umrla najverovatnije je odgovorna ruska kriminalna grupa... Dalje