Obična sijalica može se iskoristiti za prisluškivanje razgovora

Vesti, 15.06.2020, 09:00 AM

Obična sijalica može se iskoristiti za prisluškivanje razgovora

Možda nećete verovati, ali naučnici su otkrili da je moguće prisluškivati razgovor samo pomoću sijalice koja se nalazi u prostoriji u kojoj se vodi razgovor, a dovoljno je da ona bude vidljiva makar kroz prozor da bi onaj ko želi da čuje razgovor mogao da meri količinu svetlosti koju emituje sijalica.

Tim naučnika sa izraelskog Univerziteta Ben-Gurion u Negevu i Naučnog instituta Vajzman razvio je i demonstrirao novu metodu prisluškivanja razgovora koji se vodi u prostoriji u kojoj je sijalica koja praktično služi kao prislušni uređaj. Njihovo otkriće biće predstavljeno u avgustu, na konferenciji Black Hat USA 2020.

Nova metoda prisluškivanja nazvana je “Lamphone”. Ona funkcioniše tako što se optički hvataju zvučni talasi preko elektro-optičkog senzora usmerenog prema sijalici.

Ove metoda zavisi od detekcije vibracija sa visećih sijalica koje su posledica fluktuacija vazdušnog pritiska a koje se prirodno javljaju kada zvučni talasi udaraju o njihove površine, a mere se male promene u izlazu sijalice koje te male vibracije pokreću.

“Pretpostavljamo da je žrtva u sobi ili kancelariji u kojoj se nalazi viseća sijalica”, kažu istraživači. “Mi smatramo prisluškivača zlonamernim entitetom koji je zainteresovan da špijunira žrtvu kako bi snimio njene razgovore i iskoristio informacije iz razgovora (npr. za krađu broja kreditne kartice žrtve, iznudu na osnovu privatnih podataka koje je otkrila žrtva itd.).”

Da bi se to postiglo, onaj koji prisluškuje mora imati teleskop koji omogućava pogled u prostoriju sa sijalicom iz daljine, elektro-optički senzor koji je montiran na teleskopu i koji pretvara svetlost u električnu struju, analogno-digitalni konverter za pretvaranje izlaza senzora u digitalni signal i laptop za obradu dolaznih optičkih signala i izlaz za zvučne podatke.

Naučnici su uspeli da na ovaj način interpretiraju deo govora američkog predsednika Donalda Trampa koji je Google Speech mogao da pretvori u tekst, a takođe su reprodukovali pesme “Let it Be” Beatlesa i “Clocks” grupe Coldplay koje su bile dovoljno jasne da ih prepoznaju servisi za identifikaciju pesama poput Shazama i SoundHounda.

“Analiziramo reakciju viseće sijalice na zvuk preko elektro-optičkog senzora i učimo kako da izolujemo audio signal od optičkog signala. Razvijamo algoritam za interpretaciju zvuka iz optičkih merenja dobijenih od vibracija sijalice i snimljenih elektro-optičkim senzorom.”

Ovo je još jedna na rastućoj listi sofisticiranih tehnika koje se mogu koristiti za prisluškivanje i izvlačenje akustičkih informacija sa uređaja koji treba da funkcionišu kao mikrofoni, poput senzora pokreta, zvučnika, slušalica, hard diskova, pa čak i drvenih stolova .

Nova metoda je efikasna sa velikih udaljenosti od najmanje 25 metara udaljenosti od cilja, pomoću teleskopa i elektro-optičkog senzora od 400 dolara, a može se dodatno pojačati opremom velikog dometa.

Napadi kao što je Lamphone mogu se primeniti u stvarnom svetu. Štaviše, pošto je to potpuno eksterni scenario, napad ne zahteva da napadač kompromituje bilo koji uređaj žrtve.

S obzirom na to da se efikasnost napada u velikoj meri oslanja na jačinu svetlosti, zaštitne mere koje su predložili autori rada uključuju korišćenje slabije sijalice i zavese da bi se smanjila svetlost koja se emituje iz sobe .

Istraživači takođe preporučuju upotrebu težih sijalica da bi se vibracije izazvane promenama vazdušnog pritiska svele na najmanju moguću meru.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je tri berze kriptovaluta zbog nuđenja usluga koje se k... Dalje