Microsoft više ne dozvoljava isključivanje svog antivirusa na Windows 10

Vesti, 21.08.2020, 12:00 PM

Microsoft više ne dozvoljava isključivanje svog antivirusa na Windows 10

Windows Defender ili Microsoft Defender je predinstalirani antivirusni softver koji dolazi sa Windows 10 operativnim sistemom i koji, tehnički gledano, štiti računar od malvera od prvog trenutka kada instalirate Windows 10.

Međutim, neretko korisnici žele da isključe Windows Defender iz različitih razloga. Isključivanje Windows Defendera trebalo bi da se svodi na desni klik na ikonu sistemske trake ili, barem, isključivanje u aplikaciji Podešavanja. Ali pošto ovaj antivirus dolazi u paketu sa Windows 10, Microsoft je to učinio težim.

Isključivanje Windows Defendera bilo je moguće promenom registra i namenskog ključa poznatog kao DisableAntiSpyware. To je moguće učiniti ručno, na teži način, ili automatski, pomoću posebnih programa, na lakši način.

Ali posle najnovijeg ažuriranja Windowsa 10, ovo podešavanje se sada ignoriše. Drugim rečima, ako rešite da hakujete registar da biste se rešili Windows Defendera, ova metoda više ne funkcioniše. Zanimljivo je da programi koji ovo rade automatski i dalje rade ispravno.

Još od 2012. godine, kada je Microsoft predstavio Windows Defender, pristup je sledeći. Windows Defender je podrazumevano ponuđen kao već instalirano antivirusno rešenje koje radi 24/7 na bilo kom uređaju na kome je instaliran Windows 8. Međutim, ako bi korisnici odlučili da instaliraju antivirusni softver drugog proizvođača, Windows Defender se automatski isključuje da bi se izbegli mogući problemi sa kompatibilnošću, tako da se odgovornost za bezbednost uređaja prebacuje na proizvođača drugog antivirusa.

S druge strane, ako u nekom trenutku korisnik iz bilo kog razloga odluči da ukloni taj drugi antivirus, Windows Defender se automatski ponovo uključuje na uređaju, da bi uređaj imao 24/7 zaštitu. Na ovaj način je antivirusni softver aktivan na uređaju sve vreme, bez obzira da li je u pitanju ovaj ili onaj proizvođač.

Kako su objasnili iz Microsofta, ova odluka nije doneta sa ciljem da onemogući izbor korisnika ili učini život neprijatnijim. Umesto toga, opcija za onemogućavanje Windows Defendera preko registra je uklonjena jer je to tehnika koju malveri često koriste kako bi izbegli otkrivanje.

Objavljivanjem Windows 10 1903, Microsoft je uveo novu funkciju pod nazivom Windows Tamper Protection koja sprečava promenu postavki Windows Security i Microsoft Defender.

“DisableAntiSpyware je namenjen da ga koriste OEM i IT profesionalci kako bi onemogućili Microsoft Defender Antivirus i instalirali još jedan antivirusni proizvod. Ovo je nasleđeno podešavanje koje više nije potrebno jer se Microsoft Defender antivirus automatski isključuje kada otkrije drugi antivirusni program. Ovo podešavanje nije namenjeno korisničkim uređajima i odlučili smo da uklonimo ovaj ključ registra. Ova promena je uključena u verzije Microsoft Defender Antimalware platforme 4.18.2007.8 i novije verzije KB 4052623. Imajte na umu da je ova postavka zaštićena sa Tamper protection koja je dostupna u svim izdanjima Home i Pro operativnog sistema Windows 10 verzije 1903 i novije verzije i podrazumevano je omogućena. Uticaj uklanjanja DisableAntiSpyware je ograničen na verzije operativnog sistema Windows 10 pre 1903. Korisnici mogu izabrati da pokrenu drugo AV rešenje, ali ako je iz nekog razloga to rešenje isključeno, Microsoft Defender AV će se ponovo uključiti kako bi se osiguralo da nema nedostatka u zaštiti korisnika. Ova promena ne utiče na veze drugih antivirusa sa aplikacijom Windows Security. Oni će i dalje raditi kako se očekuje“, objasnio je Microsoft.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje