Kozmetička kompanija Avon žrtva napada ransomwarea

Vesti, 17.06.2020, 09:00 AM

Kozmetička kompanija Avon žrtva napada ransomwarea

Kozmetički gigant Avon oporavlja se od misterioznog sajber-napada koji se dogodio prošle nedelje, 8. juna, rekli su izvori za ZDNet.

Kompanija je 9. juna prijavila incident američkoj Komisiji za hartije od vrednosti, dan nakon što je otkrila probleme sa nekim delovima svoje IT infrastrukture.

Kompanija je saopštila da je incident poremetio neke njene sisteme i delimično i njeno funkcionisanje.

Prošle nedelje, Avonovi distributeri prijavili su probleme prilikom pristupanja zalihama kompanije, gde obično naručuju proizvode za svoje kupce. Problemi sa pristupom prijavljeni su u Velikoj Britaniji, Argentini, Brazilu, Poljskoj i Rumuniji.

Avon, čiji je vlasnik brazilska multinacionalna kompanija Natura & Co, odbio je da objavi detalje o incidentu i distributerima i predstavnicima medija.

Detalji o prirodi sajber-napada još uvek su nepoznanica, ali u dokumentu koji je komisiji podnesen 12. juna, Avon je obećao da će „neke od pogođenih sistema na ugroženim tržištima“ vratiti u funkciju tokom ove nedelje.

Izvor koji prati incident rekao je za ZDNet da je u pitanju napad ransomwarea koji je izvela grupa DopplePaymer.

Za sada nema zvanične potvrde ali sa Twitter naloga poljske firme za sajber-bezbednost Niebezpiecznik, objavljeno je da su oni takođe indirektno dobili informaciju da su problemi Avona bili izazvani napadom iza koga stoji DopplePaymer.

U prijavi SEC-u, Avon je rekao da još uvek istražuje da li je došlo do kompromitovanja podataka korisnika, ali kompanija je nepokolebljiva u tvrdnji da nisu ugroženi finansijski podaci, jer njen glavni veb sajt za e-trgovinu ne čuva te informacije.

Grupa DopplePaymer jedna je od 13 grupa koje rade sa ransomwareom, koje imaju namenske veb sajtove na kojima objavljuju informacije o napadima koje su izvele. U ovom trenutku, grupa DopplePaymer nije na svom veb sajtu navela napad na Avon.

Ove grupe su krajem prošle i početkom ove godine počele da vrše dodatni pritisak na hakovane kompanije, tražeći im da plate otkup. Pre nego što šifruju podatke, napadači kradu podatke iz mreža kompanija. Ako kompanija odbije da plati, grupe prete da će objaviti podatke na svojim sajtovima i da će kontaktirati novinare i obavestiti ih o incidentu. Kompanije koje žele da sakriju napad od javnosti, ili koje strahuju da bi se njihova intelektualna svojina mogla naći na internetu a zatim i u rukama konkurencije, obično plate otkup.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Hakovanje aparata za kafu: Umesto jutranje kafe problemi sa ransomwareom

Hakovanje aparata za kafu: Umesto jutranje kafe problemi sa ransomwareom

Istraživači iz kompanije Avast uspeli su da inficiraju aparat za kafu ransomwareom i da ga iskoriste za rudarenje Monero kriptovalute. Verovatno mal... Dalje

Američke bolnice blokirane posle napada ransomwarea

Američke bolnice blokirane posle napada ransomwarea

Universal Health Services (UHS), kompanija u čijem je vlasnišvu više od 400 zdravstvenih ustanova, bolnica i centara za negu bolesnika u SAD i Veli... Dalje

Procurio izvorni kod Windowsa XP

Procurio izvorni kod Windowsa XP

Izvorni kod za Windows XP je procurio i sada ga sa torrent sajtova može preuzeti svako ko zna gde da traži. Kod se pojavio kao torrent fajl na veb s... Dalje

Najveći svetski proizvođač naočara pretrpeo napad ransomwarea

Najveći svetski proizvođač naočara pretrpeo napad ransomwarea

Najveći svetski proizvođač naočara Luxottica navodno je pretrpeo sajber napad koji je blokirao rad kompanije u Italiji i Kini. Luxottica zapošlja... Dalje

Za fatalni napad na nemačku bolnicu odgovorni ruski hakeri

Za fatalni napad na nemačku bolnicu odgovorni ruski hakeri

Za sajber napad zbog kojeg je jedna nemačka bolnica odbila lečenje žene koja je nakon toga umrla najverovatnije je odgovorna ruska kriminalna grupa... Dalje