Kako je saudijski princ hakovao telefon vlasnika Amazona i doveo do najskupljeg razvoda u istoriji

Vesti, 23.01.2020, 02:30 AM

Kako je saudijski princ hakovao telefon vlasnika Amazona i doveo do najskupljeg razvoda u istoriji

iPhone osnivača Amazona, multimilijardera Džefa Bezosa, navodno je hakovan u maju 2018. godine, nakon što je primio WhatsApp poruku sa privatnog naloga saudijskog prestolonaslednika princa Mohameda bin Salmana, objavio je britanski Gardijan.

Pozivajući se na neimenovane izvore koji su upoznati sa rezultatima digitalne forenzičke analize, list tvrdi da je ogromna količina podataka bila izvučena iz Bezosovog telefona u roku od nekoliko sati nakon što je od saudijskog princa dobio maliciozni video fajl.

Video je poslat kada su prestolonaslednik Salman i Bezos vodili prijateljski razgovor preko WhatsAppa, i vrlo je verovatno da je Salman iskoristio tada neotkrivenu ranjivost WhatsAppa da bi instalirao malver na Bezosov iPhone.

Forenzička analiza utvrdila je da je u roku od nekoliko sati od prijema MP4 video fajla sa naloga prestolonaslednika počelo izvlačenje podataka sa telefona vlasnika Amazona. Špijuniranje se nastavilo tokom nekoliko meseci, pokazala je forenzička analiza.

Ne zna se koji su podaci izvučeni iz telefona, ali se zna da se hakovanje dogodilo skoro 9 meseci pre nego što je američki tabloid “National Enquirer” objavio intimne fotografije i poruke koje je slao Bezos, otkrivajući njegovu vanbračnu aferu sa TV voditeljkom Loren Sančes, što je na kraju dovelo do razvoda njegovog braka posle 25 godina. Bio je to najskuplji razvod braka ikada.

Iako je tabloid tvrdio da ga je odao brat Bezosove ljubavnice, novi dokazi ukazuju da je njegova vanbračna afera otkrivena hakovanjem njegovog telefona.

Bezos je tada optužio “National Enquirer” za iznudu i ucene, jer mu je tabloid pretio da će objaviti njegove gole fotografije koje je slao ljubavnici. On je ukazivao na finansijske veze tabloida i Saudijske Arabije, a takođe je tvrdio i da su Saudijci besni zbog izveštavanja Vašington Posta, koji je u vlasništvu Bezosa, o ubistvu kolumniste Vašington Posta Džamala Kašogija, kritičara vlasti Saudijske Arabije. Za ubistvo Kašogija CIA je okrivila saudijske vlasti. Džamal Kašogi ubijen je u oktobru 2018., skoro pet meseci nakon hakovanja Bezosovog iPhonea.

U jednom od malo verovatnih scenarija, takođe je moguće da je neko drugi upao u Salmanov telefon ili njegov WhatsApp nalog i izveo napad protiv Bezosa, tako što je poslao taj maliciozni video u prinčevo ime.

Međutim, hronologija događaja ipak ukazuje da je verovatni krivac saudijski prestolonaslednik. Salman i Bezos su razmenili brojeve u aprilu 2018., u maju 2018. Salman je hakovao Bezosov telefon dok su razmenjivali prijateljske poruke posle sastanka na večeri kojoj su prisustvovali nedelju dana ranije. Salman je razgovarao sa Bezosom o izgradnji tri kompjuterska centra u Saudijskoj Arabiji, koje je Amazon planirao. Ali zbog Kašogijevih kritika na račun saudijskih vlasti, odnosi Bezosa i Salmana su zahladneli. U oktobru je ubijen Kašogi, u novembru 2018. Vašington Post povezao je ubistvo Kašogija sa saudijskim režimom, a u januaru 2019. američki tabloid razotkrio je Bezosovu vanbračnu aferu sa dokazima koji su bili u Bezosovom telefonu.

U međuvremenu, stručnjaci koje je imenovao Savet za ljudska prava Ujedinjenih nacija su pregledali forenzički izveštaj i ocenili da je hakovanje verovatno izvedeno pomoću hakerskog alata Pegasus.

Pegasus, koji razvija izraelska kompanija NSO Group, je moćan špijunski softver za koji se dobro zna da ga saudijska vlada zloupotrebljava za špijuniranje disidenata, uključujući i Džamala Kašogija. Ovaj softver može da pristupi porukama na telefonu, prati razgovore, ukrade lozinke, prati kretanje korisnika, pristupi mikrofonu i kameri uređaja i krade podatke sa telefona.

“Hakovanje telefona gospodina Bezosa desilo se tokom perioda od maja do juna 2018. godine, u kome su takođe hakovani telefoni dvojice bliskih saradnika Džamala Kašogija, Jaje Asirija i Omara Abdulaziza, navodno pomoću zlonamernog softvera Pegasus”, zaključio je Savet za ljudska prava Ujedinjenih nacija. „Prema forenzičkoj analizi, posle hakovanja telefona gospodina Bezosa, prestolonaslednik je slao WhatsApp poruke gospodinu Bezosu, u novembru 2018. i februaru 2019. godine, u kojima je navodno otkrio privatne i poverljive podatke o privatnom životu gospodina Bezosa koji nisu bili javno dostupni.”

NSO Group nedavno se ponovo našla u novinskim naslovima kada su Googleovi stručnjaci uhvatili kompaniju kako koristi ranjivost nultog dana u WhatsAppu za instaliranje špijunskog softvera na pametne telefone koji pripadaju nekolicini aktivista za ljudska prava i novinara.

Prošlog novembra, dva bivša radnika Twittera optužena su i za špijuniranje hiljada korisnika Twittera u ime vlade Saudijske Arabije, verovatno u cilju otkrivanja identiteta disidenata.

Američka ambasada Saudijske Arabije se oglasila na Twitteru i odbacila izveštaj Gardijana nazivajući ga “apsurdnim” i zatražila istragu.

Za sada nije poznato da li su zbog hakovanja Bezosovog telefona procurile i neke druge osetiljive informacije koje su vezane za poslovanje Amazona.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje

Farmakokriminal na internetu: Facebook, X i Instagram preplavljeni oglasima za kopije poznatih lekova

Farmakokriminal na internetu: Facebook, X i Instagram preplavljeni oglasima za kopije poznatih lekova

Hiljade lažnih onlajn apoteka koje prodaju kopije lekova širom sveta, uključujući i kopije popularnog Ozempica, leka za lečenje dijabetesa tipa ... Dalje