Hakovana popularna matematička aplikacija Mathway, hakeri prodaju ukradene podatke 25 miliona korisnika

Vesti, 25.05.2020, 00:30 AM

Hakovana popularna matematička aplikacija Mathway, hakeri prodaju ukradene podatke 25 miliona korisnika

Aplikacija za rešavanje matematičkih zadataka Mathway je hakovana, a napadači su ukrali email adrese i lozinke 25 miliona korisnika aplikacije.

Ovo je poslednji u nizu napada hakerske grupe ShinyHunters, koja je takođe odgovorna za napade na Tokopediu, Wishbone, Zoosk i druge.

Tokom poslednjih nekoliko meseci ShinyHunters su izveli niz napada na kompanije a ukradene podatke stavili su na prodaju na sajtovima mračnog interneta i hakerskim forumima. Procenjuje se da je grupa prodala pristup za podatke više od 200 miliona korisnika.

U intervjuu za ZDNet, ShinyHunters su rekli da se napad na Mathway dogodio u januaru ove godine, pokušavajući da izbegnu otkrivanje više detalja o napadu. Pošto su ukrali podatke korisnika aplikacije, hakeri su uklonili pristup kako ne bi bili otkriveni.

Od početka maja, podaci korisnika Mathway prodavali su se mračnom vebu, a kasnije je počela prodaja i na javnom i vrlo popularnom hakerskom forumu.

Podaci Mathwaya se prodaju za 4000 dolara u Bitcoin ili Monero kriptovaluti. Podaci uključuju email adrese i šifrovane lozinke. Nejasno je mogu li se te lozinke dešifrovati što bi ih u tom slučaju učinilo mnogo vrednijim.

Prošle nedelje kopija baze podataka korisnika Mathwaya delila se na Telegram kanalima “brokerima podataka”, kategoriji sajber-podzemlja koja je specijalizovana za kupovinu i trgovinu podacima ukradenim od hakovanih kompanija.

Među procurelim podacima mnoge email adrese i šifrovane lozinke najverovatnije pripadaju deci.

Portparol kompanije Mathway u izjavi za ZDNet priznao je da je došlo do krađe podataka korisnika i obećao da će svi ugroženi korisnici biti obavešteni o ovome. On je rekao da je Mathway angažovao “vodeću firmu za zaštitu podataka” koja je istražila incident, i pronašla i uklonila sve slabosti. Mathway će poništiti lozinke za sve naloge. Predstavnik kompanije izvinio se korisnicima zbog ovog incidenta.

Mathway stoji iza trenutno jedne od najpopularnijih edukativnih aplikacija na tržištu, a njegova aplikacija se koristi širom sveta više od jedne decenije. Aplikacija je veoma popularna podjednako kod studenata, učenika i dece, kojima pruža pomoć u rešavanju osnovnih i naprednih matematičkih problema.

Mathway je trenutno dostupan kao Android i iOS aplikacija i kao veb usluga. Veb sajt mathway.com je jedan od popularnijih veb sajtova na internetu.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Hakovanje aparata za kafu: Umesto jutranje kafe problemi sa ransomwareom

Hakovanje aparata za kafu: Umesto jutranje kafe problemi sa ransomwareom

Istraživači iz kompanije Avast uspeli su da inficiraju aparat za kafu ransomwareom i da ga iskoriste za rudarenje Monero kriptovalute. Verovatno mal... Dalje

Američke bolnice blokirane posle napada ransomwarea

Američke bolnice blokirane posle napada ransomwarea

Universal Health Services (UHS), kompanija u čijem je vlasnišvu više od 400 zdravstvenih ustanova, bolnica i centara za negu bolesnika u SAD i Veli... Dalje

Procurio izvorni kod Windowsa XP

Procurio izvorni kod Windowsa XP

Izvorni kod za Windows XP je procurio i sada ga sa torrent sajtova može preuzeti svako ko zna gde da traži. Kod se pojavio kao torrent fajl na veb s... Dalje

Najveći svetski proizvođač naočara pretrpeo napad ransomwarea

Najveći svetski proizvođač naočara pretrpeo napad ransomwarea

Najveći svetski proizvođač naočara Luxottica navodno je pretrpeo sajber napad koji je blokirao rad kompanije u Italiji i Kini. Luxottica zapošlja... Dalje

Za fatalni napad na nemačku bolnicu odgovorni ruski hakeri

Za fatalni napad na nemačku bolnicu odgovorni ruski hakeri

Za sajber napad zbog kojeg je jedna nemačka bolnica odbila lečenje žene koja je nakon toga umrla najverovatnije je odgovorna ruska kriminalna grupa... Dalje