HBO sajber kriminalcima ponudio 250000 dolara dok ne prikupi celu sumu koju traže napadači

Vesti, 11.08.2017, 11:30 AM

HBO sajber kriminalcima ponudio 250000 dolara dok ne prikupi celu sumu koju traže napadači

Sajber kriminalci koji su hakovali servere američke kablovske televizije HBO izgleda su odbili ponudu od 250000 dolara na ime otkupa koju im je dao izvršni direktor kompanije, a njegov email sa ovom ponudom prosledili medijima.

U emailu koji im je poslao direktor HBO od napača je traženo da ne objavljuju 1,5 terabajta podataka koje su ukrali sa servera HBO tokom poslednjih šest meseci.

Međutim, napadač koji se predstavlja kao gospodin Smit, objavio je u dva navrata nešto od ukradenih podataka.

Napadači su zapretili i da če objavljivati delove ukradenog materijala svake nedelje sve dok im HBO ne isplati sumu koja je jednaka ukupnom iznosu plata za šest meseci. Grupa se hvalila da su već iznudili između 12 i 15 miliona dolara od drugih kompanija na ovaj način, što znači da su od HBO napadači tražili najmanje 6 miliona dolara.

Direktor HBO je u emailu zatražio od npadača da sačekaju nedelju dana dok kompanija ne prikupi sredstva za isplatu. U znak dobre volje, HBO je bio voljan da isplati 250000 dolara u formi nagrade za pronađene bagove, koje kompanija isplaćuje hakerima koji ih pronađu i prijave kompaniji.

Ne zna se šta su napadači odgovorili direktoru HBO, ali s obzirom da su prosledili ovaj email medijima, izgleda da nisu bili oduševljeni ponudom. Ne zna se ni da li su ipak prihvatili ponuđenih 250000 dolara, a zatim objavili email da bi izvršili pritisak na HBO.

Kada su prvi podaci procureli, među njima se našao i scenario za 4. epizodu sedme sezone serije "Game of Thrones", kao i neprikazane epizode serija "Ballers" i "Room 104".

U drugom navratu, sajber kriminalci su objavili scenario 5. epizode serije "Game of Thrones", kao i tehničke detalje o internoj mreži HBO, lozinke administratora i email prepisku potpredsednika HBO za filmski program Leslija Koena. Napadači su sledeće curenje podataka najavili za 13. avgust.

HBO se još uvek nije oglasio ovim povodom.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija je po drugi put za godinu dana preuzela kontolu nad zloglasnom platformom BreachForums, koja je poznata pre svega po prodaji ukradenih podata... Dalje

Zbog mogućih prevara Apple uklonio stotine hiljada naloga programera i korisničkih naloga iz AppStorea

Zbog mogućih prevara Apple uklonio stotine hiljada naloga programera i korisničkih naloga  iz AppStorea

Apple je objavio da je u periodu između 2020. i 2023. godine blokirao ukupno 7 milijardi dolara potencijalno lažnih transakcija, kao i lažne recenz... Dalje

Android i iOS će vas upozoravati na Bluetooth uređaje za praćenje

Android i iOS će vas upozoravati na Bluetooth uređaje za praćenje

Apple i Google uvode nove funkcije koje će upozoravati korisnike iOS-a i Androida na Bluetooth uređaje za praćenje. „Ovo će pomoći da se ... Dalje

Hakovan Europol, napadači prodaju podatke ukradene tokom napada

Hakovan Europol, napadači prodaju podatke ukradene tokom napada

Poznata hakerska grupa prodaje nešto za šta tvrde da su veoma osetljivi interni podaci koji su ukradeni početkom ovog meseca od Europola. Grupa &bd... Dalje

Dell objavio da su hakeri ukrali podatke 49 miliona kupaca

Dell objavio da su hakeri ukrali podatke 49 miliona kupaca

Dell je upozorio da su hakeri ukrali informacije o oko 49 miliona kupaca. Kompanija je na email adrese kupaca počela da šalje obaveštenja o komprom... Dalje