Grupa koja je hakovala Reddit traži 4,5 miliona dolara i stare cene za API

Vesti, 20.06.2023, 11:00 AM

Grupa koja je hakovala Reddit traži 4,5 miliona dolara i stare cene za API

Napadači na Reddit tvrde da su ukrali 80 GB podataka iz kompanije. Ransomwara grupa ALPHV/BlackCat iz Rusije, objavila je na svom sajtu na mračnom vebu da su provalili u Redditove sisteme 5. februara ove godine, i u dva navrata, 13. aprila i 16. juna, pokušali da kontaktiraju kompaniju ali da nisu dobili odgovor. Prema rečima hakera, Reddit navodno nije ni pokušao da otkrije koja vrsta podataka je ukradena. Napadači sada traže od Reddita 4,5 miliona dolara da bi obrisali podatke, ali i da odustane od novih cena za pristup API-ju.

Naime, kompanija je nedavno objavila nove cene za pristup interfejsu za programiranje aplikacija (API), što je izazvalo bes korisnika koji su krenuli u digitalni štrajk kako bi se borili protiv predloženog plana cena, zatvarajući hiljade subreddita i foruma.

Početkom februara, Reddit je objavio da su njegovi sistemi „hakovani kao rezultat sofisticiranog i visoko ciljanog fišing napada“. Kompanija je otkrila da je jedan zaposleni bio žrtva fišing napada koji je omogućio napadačima da dobiju pristup Redditovim sistemima i ukradu interne dokumente, izvorni kod, podatke o zaposlenima i određene podatke o oglašivačima.

Reddit je tada rekao da ovaj napad nije uticao na korisničke lozinke, naloge i informacije o kreditnim karticama.

ALPHV/BlackCat ransomware je prvi put primećen 2021. Kao i mnogi drugi u sajber podzemlju, grupa vodi posao po modelu ransomware-as-a-service (RaaS), prodajući pretplate na malver drugim kriminalcima. Prema analizi Microsofta, kriminalci koji rade sa ovim malverom, koriste i druge poznate malvere kao što su Conti, LockBit i REvil. FBI veruje da su oni koji peru novac za ALPHV/BlackCat kartel povezani sa Darkside i Blackmatter ransomware kartelima, što ukazuje da grupa ima dobro uspostavljenu mrežu operativaca.

U poslednje vreme, ALPHV/BlackCat je među najaktivnijim ransomware bandama - procene govore da je grupa bila odgovorna za otprilike 12% svih napada u 2022.

Veruje se da ista grupa stoji iza martovskog napada na Western Digital. Iako su napadači na Western Digital tvrdili da nemaju ime, skrinšotovi ukradenih podataka pojavili su se na sajtu grupe BlackCat, gde su se napadači podsmevali kompaniji zbog napada.

Grupa je sada objavila da su uvereni da Reddit neće platiti za ukradene podatke, ali da su veoma srećni što će javnost moći da čita o svim statistikama koje prate o svojim korisnicima i vidi sve zanimljive podatke koje su uzeli, između ostalog i to da Reddit cenzuriše svoje korisnike.

Iako je BlackCat ransomware grupa, oni u ovom napadu nisu šifrovali podatke.


Foto: Brett Jordan / Unsplash


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija je po drugi put za godinu dana preuzela kontolu nad zloglasnom platformom BreachForums, koja je poznata pre svega po prodaji ukradenih podata... Dalje

Zbog mogućih prevara Apple uklonio stotine hiljada naloga programera i korisničkih naloga iz AppStorea

Zbog mogućih prevara Apple uklonio stotine hiljada naloga programera i korisničkih naloga  iz AppStorea

Apple je objavio da je u periodu između 2020. i 2023. godine blokirao ukupno 7 milijardi dolara potencijalno lažnih transakcija, kao i lažne recenz... Dalje

Android i iOS će vas upozoravati na Bluetooth uređaje za praćenje

Android i iOS će vas upozoravati na Bluetooth uređaje za praćenje

Apple i Google uvode nove funkcije koje će upozoravati korisnike iOS-a i Androida na Bluetooth uređaje za praćenje. „Ovo će pomoći da se ... Dalje

Hakovan Europol, napadači prodaju podatke ukradene tokom napada

Hakovan Europol, napadači prodaju podatke ukradene tokom napada

Poznata hakerska grupa prodaje nešto za šta tvrde da su veoma osetljivi interni podaci koji su ukradeni početkom ovog meseca od Europola. Grupa &bd... Dalje

Dell objavio da su hakeri ukrali podatke 49 miliona kupaca

Dell objavio da su hakeri ukrali podatke 49 miliona kupaca

Dell je upozorio da su hakeri ukrali informacije o oko 49 miliona kupaca. Kompanija je na email adrese kupaca počela da šalje obaveštenja o komprom... Dalje