Google upozorio: Tramp i Bajden na meti iranskih i kineskih hakera

Vesti, 05.06.2020, 01:30 AM

Google upozorio: Tramp i Bajden na meti iranskih i kineskih hakera

Kineski i iranski hakeri pokušali su da hakuju email naloge saradnika kandidata demokrata za predsednika SAD, Džoa Bajdena, i aktuelnog američkog predsednika Donalda Trampa. Kineski hakeri pokušali su da hakuju email naloge članova Bajdenovog izbornog štaba, dok su hakeri iz Irana napali email naloge zaposlenih u Trampovom timu.

Šejn Hantli, šef Googleove Grupe za analizu pretnji, objavio je na Twitteru da su hakeri izveli fišing napade na email naloge zaposlenih u izbornim štabovima, ali da oni nisu našli dokaze da su napadi bili uspešni. On je saopštio da su za napade odgovorne kineska hakerska grupa APT31 i iranska hakerska grupa APT35, koje su od ranije poznate po napadima na vladine zvaničnike.

Portparol Googlea rekao je da je kompanija obavestila nadležne savezne institucije o ovim napadima, kao i korisnike koji su bili ciljevi napada i kojima je poslato standardno Googleovo upozorenje o napadu. On je rekao da je njihova preporuka za članove izbornih štabova da koriste dodatnu zaštitu, poput njihovog Programa napredne zaštite i besplatne sigurnosne ključeve.

Met Hil, iz Bajdenovog tima, kaže da su oni očekivali da se dogodi tako nešto. “Znali smo od početka naše kampanje da ćemo biti izloženi takvim napadima i spremni smo za njih”, rekao je Hil, dodajući da Bajdenov izborni štab ozbiljno shvata sajber-bezbednost.

I iz Trampovog tima su potvrdili da su upoznati sa pokušajima napada, ali su odbili da govore o merama predostrožnosti koje preduzimaju.

Kada je reč o Trampovom timu, ovo nije prvi put da iranski hakeri pokušavaju da hakuju email naloge njegovih saradnika. Prošle godine Microsoft je saopštio da je iranska grupa, poznata po nazivima Phosphorous, APT 35ili Charming Kitten, bezuspešno pokušavala da hakuje emailove Trampovih saradnika.

Od prošlogodišnjih pokušaja napada, i demokrate i republikanci poboljšali su bezbednost kada je reč o kampanjama. Demokrate su nedavno ažurirale svoju kontrolnu sigurnosnu listu za kampanje i objavili preporuke za suzbijanje dezinformacija, a republikanci su organizovali obuke kako bi što bolje edukovali saradnike u kampanji.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Američke bolnice blokirane posle napada ransomwarea

Američke bolnice blokirane posle napada ransomwarea

Universal Health Services (UHS), kompanija u čijem je vlasnišvu više od 400 zdravstvenih ustanova, bolnica i centara za negu bolesnika u SAD i Veli... Dalje

Procurio izvorni kod Windowsa XP

Procurio izvorni kod Windowsa XP

Izvorni kod za Windows XP je procurio i sada ga sa torrent sajtova može preuzeti svako ko zna gde da traži. Kod se pojavio kao torrent fajl na veb s... Dalje

Najveći svetski proizvođač naočara pretrpeo napad ransomwarea

Najveći svetski proizvođač naočara pretrpeo napad ransomwarea

Najveći svetski proizvođač naočara Luxottica navodno je pretrpeo sajber napad koji je blokirao rad kompanije u Italiji i Kini. Luxottica zapošlja... Dalje

Za fatalni napad na nemačku bolnicu odgovorni ruski hakeri

Za fatalni napad na nemačku bolnicu odgovorni ruski hakeri

Za sajber napad zbog kojeg je jedna nemačka bolnica odbila lečenje žene koja je nakon toga umrla najverovatnije je odgovorna ruska kriminalna grupa... Dalje

Napadi ransomwarea postaju sve češći i opasniji, ali nije nemoguće sprečiti katastrofu

Napadi ransomwarea postaju sve češći i opasniji, ali nije nemoguće sprečiti katastrofu

Napadi ransomwarea postaju sve agresivniji, ali postoje jednostavne mere koje pojedinci, kompanije i organizacije mogu preduzeti da se zaštite. &bdqu... Dalje