Facebook krši svoju politiku privatnosti, pomogao FBI da hakuje i uhvati pedofila sa društvene mreže

Vesti, 12.06.2020, 02:00 AM

Facebook krši svoju politiku privatnosti, pomogao FBI da hakuje i uhvati pedofila sa društvene mreže

Facebook je platio jednoj firmi da napravi hakerski alat koji bi mogao da iskoristi 0-day bezbednosni propust u operativnom sistemu Tails koji je koristio ozloglašeni pedofil, što je dovelo do hakovanja sistema, pronalaženja prestupnika i njegovog hapšenja.

Ovaj Facebookov potez bez presedana pomogao je američkom Federalnom istražnom birou (FBI) da identifikuje i uhvati pedofila Bastera Hernandeza, u čemu je kompanija odigrala ključnu ulogu.

Kako se izveštava, Hernandez koji je stanovnik Kalifornije, iskorišćavao je i ucenjivao mlade devojke da mu šalju golišave fotografije i video snimke. Ne samo da je pretio da će ih silovati i ubiti, već im je slao i eksplicitne poruke plašeći ih da će upasti u njihove škole i pucati ili postaviti bombu, ukoliko ne ispune njegove zahteve.

Ovo je trajalo godinama, a većina komunikacija odvijala se preko Facebooka, emailova i aplikacija za ćaskanje. Facebook je odlučio da sarađuje sa FBI kako bi pronašao pedofila sa svoje mreže.

Kompanija je angažovala drugu firmu sa zadatkom da napravi alat za praćenje koji će pomoći hapšenje Hernandeza.

Razlog zbog kojeg je FBI morao da potraži pomoć od Facebooka je taj što je Hernandez bio profesionalac u skrivanju svog pravog identiteta i u tu svrhu je koristio Tails OS. Facebook je firmi koju je angažovao platio šestocifreni iznos za razvoj pomenutog alata koji bi mogao da se infiltrira u Tails OS.

Alat za hakovanje je napravljen tako što je korišćena ranjivost u video plejeru Tails OS. Pomoću alata, Facebook je uspeo da dođe do prave IP adrese osobe koja je puštala video snimke.

Alat je kasnije poslat FBI preko posrednika. Biro je iskoristio jednu od žrtava da pošalje Hernandezu snimak. Tako je na kraju Hernandez uhapšen.

Hernandez se izjasnio krivim za sve optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Iako je uloga Facebooka u hvatanju pedofila bila ključna, sama strategija koju je društvena mreža primenila krši njenu politiku privatnosti. Dakle, da li je prihvatljivo da kompanija hakuje bilo kog od svojih korisnika, koristeći bezbednosni propust o kojoj ni razvojni tim Tails OS nije bio obavešten? Uostalom, postoji bezbroj korisnika Tails OS, a nisu svi osumnjičeni za sajber-kriminal.

Portparol Facebooka objasnio je da je ovo jedini put da je kompanija pomogla policiji s obzirom na prirodu zločina i da se to neće ponoviti u budućnosti.

“Ovo je bio jedinstven slučaj, jer je on koristio tako sofisticirane metode da sakrije svoj identitet, pa smo preduzeli neuobičajne korake radeći sa stručnjacima za bezbednost kako bismo pomogli FBI da ga privede pravdi”, dodao je portparol.

U saopštenju za štampu, američko ministarstvo pravde pozvalo je žrtve da se jave i kontaktiraju vlasti.

Ovo, međutim, nije prvi put da je neka kompanija pomogla FBI da uhvati pedofila. 2017. godine PureVPN je pomogao FBI da prati jednog osumnjičenog tako što je dostavio njegove logove agenciji iako je PureVPN pre toga tvrdio da ih ne prikuplja.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je tri berze kriptovaluta zbog nuđenja usluga koje se k... Dalje