Da li krišom koristite lozinke svojih bivših?

Vesti, 14.10.2020, 11:00 AM

Da li krišom koristite lozinke svojih bivših?

Da li praktikujete da svoje lozinke delite sa partnerom, ako ste u vezi ili braku?

Nedavno istraživanje kompanije ExpressVPN u kome je učestvovalo 1506 odraslih osoba koje su u vezi (ali ne u braku), pokazalo je da parovi otkrivaju jedan drugome razne lozinke, a najčešće se to dešava u prvih šest meseci zabavljanja.

Najčešće deljene su lozinke za video streaming servise (78%), mobilne uređaje (64%) i streaming muzike (58%). Gotovo polovina ispitanika u vezi deli lozinke za društvene mreže, a 38% deli lozinke za email naloge.

Lozinke za većinu online servisa, osim za naloge na društvenim mrežama i mobilne uređaje (koji se najviše dele sa porodicom), često se dele i sa drugim osobama koje su korisnicima značajne a koje nisu članovi porodice ili prijatelji.

Ispitanici su rekli da deljenje lozinki ukazuje na poverenje (70%), posvećenost (63%), intimnost (54%), "materijal za brak" (51%), naklonost (48%) i ranjivost (47%).

Najviše se dele lozinke za Netflix (86%), Hulu (57%) i Amazon Prime Video (52%).

Milenijalci i generacija Z češće dele lozinke sa drugima na svim platformama, u poređenju sa starijim ljudima.

Kada je reč o ljudima koji ne dele lozinke ni sa kim, najčešći argument je da istu kombinaciju korisničkog imena i lozinke često koriste za druge naloge.

Sve u svemu, ispitanici su najviše zabrinuti zbog privatnosti ličnih podataka kada je u pitanju deljenje podataka za prijavljivanje za mobilne novčanike (72%), email naloge (68%) i naloge na društvenim mrežama (68%).

Svaki četvrti ispitanik (26%) priznaje da je dao tuđe podatke za prijavu za nalog za video streaming servis bez pristanka vlasnika. Gotovo svaki treći (30%) kaže da su njegovi podaci za prijavljivanje korišćeni bez njegovog pristanka.

Među ispitanicima, muškarci su ti koji više od žena tajno koriste podatke za prijavljivanje bivše partnerke nakon raskida: svaki četvrti (26%) trenutno koristi naloge bivših za igre i pretplate na vesti. Četvrtina (25%) pristupa nekom servisu za deljenje fotografija svog bivšeg i sajtovima za dostavu hrane.

Skoro svaki četvrti (23%) pristupa nalozima na društvenim mrežama, mobilnim novčanicima, servisima za streaming muzike i videa, a svaki peti pristupa email nalozima svog bivšeg.

Svaki četvrti ispitanik priznaje da trenutno prati kretanje svog bivšeg partnera, a 30% priznaje da se bar jednom tajno prijavio na nalog na nekoj društvenoj mreži svog bivšeg, dok 23% priznaje da to i dalje čini.

Nije iznenađujuće to što više od trećine ispitanika (36%) žali zbog deljenja lozinki sa drugima, bilo tokom veze ili nakon raskida.

Davanje lozinki partneru u nekom trenutku se može okrenuti protiv nas. Osim što lozinke mogu omogućiti partneru da vas kontroliše, mogu biti zloupotrebljene i na druge načine, posebno ako dođe do rastanka.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

KashmirBlack botnet inficirao stotine hiljada veb sajtova

KashmirBlack botnet inficirao stotine hiljada veb sajtova

Botnet KashmirBlack zarazio je stotine hiljada veb sajtova napadajući slabosti CMS (content management system) platformi. KashmirBlack je prvi put pr... Dalje

Kriminalna grupa koja stoji iza ransomwarea Maze navodno se povlači iz posla

Kriminalna grupa koja stoji iza ransomwarea Maze navodno se povlači iz posla

Iako je jedna od najistaknutijih grupa koje koriste ransomware u napadima, grupa Maze se navodno povlači iz posla. Ransomware Maze se pojavio u maju ... Dalje

Sajber-kriminalci nemaju stida: Dve godine posle hakovanja klinike za psihoterapiju pacijenti ucenjeni

Sajber-kriminalci nemaju stida: Dve godine posle hakovanja klinike za psihoterapiju pacijenti ucenjeni

Jedna privatna klinika za psihoterapiju u Finskoj treba da plati sajber-kriminalcu, koji je ucenjuje i traži novac iako je od napada na kliniku proš... Dalje

Grupa koja stoji iza ransomwarea REvil tvrdi da je za godinu dana zaradila više od 100 miliona dolara

Grupa koja stoji iza ransomwarea REvil tvrdi da je za godinu dana zaradila više od 100 miliona dolara

Grupa koja stoji iza ransomwarea REvil tvrdi da je za godinu dana od velikih kompanija iz celog sveta, koje posluju u različitim sektorima, uspela da... Dalje

Pregledi linkova u aplikacijama za slanje poruka ugrožavaju privatnost korisnika

Pregledi linkova u aplikacijama za slanje poruka ugrožavaju privatnost korisnika

Pregledi linkova u popularnim aplikacijama za slanje poruka mogu biti veoma opasni zbog curenja IP adresa, otkrivanja linkova poslatih u šifrovanim r... Dalje