Besplatni alati iz programa No More Ransom sačuvali žrtvama ransomwarea 650 miliona evra

Vesti, 05.08.2020, 10:30 AM

Besplatni alati iz programa No More Ransom sačuvali žrtvama ransomwarea 650 miliona evra

Više od četiri miliona žrtava napada ransomwarea izbeglo je da plati sajber-kriminalcima preko 650 miliona evra tokom prve četiri godine postojanja Europolove inicijative No More Ransom.

Kada je pokrenuta 2016. godine, No More Ransom inicijativa imala je svega četiri člana, osnivača. No More Ransom nudi besplatne alate za dešifrovanje fajlova na uređajima zaraženim ransomwareom. No More Ransom sada ima 163 partnera iz oblasti kibernetičke bezbednosti, policije i sektora finansijskih usluga.

No More Ransom je objavio besplatne alate za dešifrovanje za više od 140 ransomwarea, koji su preuzeti više od 4,2 miliona puta.

Među najzaslužnijim saradnicima projekta su Emsisoft koji je obezbedio 54 alata za dešifrovanje za 45 ransomwarea, kompanija Kaspersky, koja je osnivač projekta No More Ransom, pet alata za 32 ransomwarea i Trend Micro koji je projektu dao dva alata za dešifrovanje za 27 ransomwarea.

Ostale kompanija koji su inicijativi doprineli sa više alata su Avast, Bitdefender, Check Point, ESET i još jedan osnivač - kompanija McAfee.

No More Ransom sada je dostupan na 36 jezika i ima posetioce iz 188 zemalja širom sveta. Najveći broj posetilaca dolazi iz Južne Koreje, SAD, Brazila, Rusije i Indije.

Iako se No More Ransom pokazao korisnim žrtvama ransomwarea, sam Europol i dalje preporučuje prevenciju kao najbolje sredstvo za zaštitu od napada, naročito imajući u vidu prirodu ransomwarea koji neprekidno evoluira, što znači da postoje mnogi ransomwarei za koje nema besplatnog alate za dešifrovanje i možda ga nikada neće ni biti.

Mere prevencije koje preporučuje Europol uključuju pravljenje rezervnih kopija važnih fajlova koje treba čuvati na sigurnom, dakle van mreže, tako da se u slučaju napada fajlovi mogu odmah preuzeti, bez obzira da li je dostupan alat za dešifrovanje ili ne. Europol takođe preporučuje da korisnici ne preuzimaju programe iz sumnjivih izvora ili otvaraju priloge nepoznatih pošiljalaca, kako ne bi postali žrtve napada ransomwarea. Takođe, primena bezbednosnih ispravki i zakrpa na računarima i mrežama može zaustaviti napade.

Uprkos najboljim namerama i naporima No More Ransom i ostalih inicijativa, za sajber-kriminalce ransomware ostaje vrlo efikasno sredstvo za zaradu, kojim mogu zaraditi stotine hiljada ili čak miliona evra od jednog jedinog napada.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Hakovanje aparata za kafu: Umesto jutranje kafe problemi sa ransomwareom

Hakovanje aparata za kafu: Umesto jutranje kafe problemi sa ransomwareom

Istraživači iz kompanije Avast uspeli su da inficiraju aparat za kafu ransomwareom i da ga iskoriste za rudarenje Monero kriptovalute. Verovatno mal... Dalje

Američke bolnice blokirane posle napada ransomwarea

Američke bolnice blokirane posle napada ransomwarea

Universal Health Services (UHS), kompanija u čijem je vlasnišvu više od 400 zdravstvenih ustanova, bolnica i centara za negu bolesnika u SAD i Veli... Dalje

Procurio izvorni kod Windowsa XP

Procurio izvorni kod Windowsa XP

Izvorni kod za Windows XP je procurio i sada ga sa torrent sajtova može preuzeti svako ko zna gde da traži. Kod se pojavio kao torrent fajl na veb s... Dalje

Najveći svetski proizvođač naočara pretrpeo napad ransomwarea

Najveći svetski proizvođač naočara pretrpeo napad ransomwarea

Najveći svetski proizvođač naočara Luxottica navodno je pretrpeo sajber napad koji je blokirao rad kompanije u Italiji i Kini. Luxottica zapošlja... Dalje

Za fatalni napad na nemačku bolnicu odgovorni ruski hakeri

Za fatalni napad na nemačku bolnicu odgovorni ruski hakeri

Za sajber napad zbog kojeg je jedna nemačka bolnica odbila lečenje žene koja je nakon toga umrla najverovatnije je odgovorna ruska kriminalna grupa... Dalje