Aktuelni malware za Mac dobio opasniju verziju, Apple reagovao sa zakašnjenjem

Vesti, 26.05.2011, 04:16 AM

Aktuelni malware za Mac dobio opasniju verziju, Apple reagovao sa zakašnjenjem

U utorak, 25 dana nakon što se pojavio malware pod nazivom Mac Defender, oglasio se najzad i Apple. U dokumentu pod nazivom “Kako izbeći ili ukloniti malware Mac Defender” koji je objavila tehnička podrška kompanije, korisnicima je predočeno kako treba da se ponašaju ukoliko se susretnu sa ovim malicioznim programom na internetu. Pored toga, kompanija je obećala da će objaviti ažuriranje za automatsko uklanjanje infekcije.

Međutim, sve govori da je reakcija Apple-a zakasnela i neadekvatna.

Naime, samo 12 sati nakon što je kompanija izašla u javnost sa ovim obaveštenjem za korisnike, autor/autori originalnog Mac Defender-a odgovorili su novom verzijom programa koja plan kompanije za prevenciju infekcija čini neadekvatnim i zastarelim.

Istraživači kompanije Intego, koja je otkrila originalni Mac Defender, identifikovali su već u sredu novi kod ovog programa u zagađenoj Google pretrazi.

Ono što novu verziju razlikuje od prvobitne verzije programa je na prvom mestu naziv - MacGuard. To nije neobično imajući u vidu da je i prvobitni kod imao čak tri naziva.

Zatim, ovaj kod ima dva odvojena dela.

Prvi deo je downloader koji se instalira u folderu Applications. Ukoliko Mac korisnik ima administratorska prava na sistemu, što obično jeste slučaj jer Mac računar najčešće ima jednog korisnika i jedan nalog koji je u tom slučaju administratorski, instaler će se otvoriti automatski i sve što korisnik treba da uradi jeste da klikne na dugme Continue kako bi instalacija otpočela.

Za razliku od predhodnih verzija ovog lažnog antivirusa, za instalaciju programa nije potrebna administratorska lozinka. S obzirom da Mac sa jednim korisnikom, dakle, jednim nalogom, podrazumeva administratorska prava, nema ni zahteva za lozinkom. Program (downloader) koji se instalira nosi naziv avRunner i pokreće se automatski posle instalacije. Istovremeno, instalacioni paket se briše tako da iza originalnog instalera ne ostaju tragovi.

Downloader zatim instalira drugi deo programa koji je sličan Mac Defender-u.

Nova verzija programa je čini se odgovor na Apple-ova uputstva korisnicima za Mac Defender. Jedno od njih glasi: “U nekim slučajevima, vaš browser može automatski preuzeti i pokrenuti instaler za ovaj maliciozni softver. Ukoliko se to dogodi, otkažite instalacioni proces; ne unosite svoju administratorsku lozinku.”

Iako su mnogi Mac korisnici odahnuli kada je Apple najzad prekinuo ćutanje i rešio da izađe u susret problemu i svojim korisnicima, razloga za opuštanje nema. Stručnjaci veruju da je pravi rat tek na pomolu. Zakasnela reakcija kompanije pokazuje da u Apple-u veruju da je reč o incidentu koji se neće ponoviti. Međutim, stručnjaci koji su analizirali kod malware-a kažu da kompanija potcenjuje autore Mac Defender-a, čiji je rad impresivan. I njihova brza reakcija na Apple-ov potez govori u prilog pretpostavkama da su spremni da savladaju prepreke koje će pred njih staviti Apple, prilagođavajući svoj softver i svoje tatike za njegovo širenje.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje