Akcionari Facebooka pokušavaju da blokiraju uvođenje enkripcije

Vesti, 28.05.2020, 10:00 AM

Akcionari Facebooka pokušavaju da blokiraju uvođenje enkripcije

Na godišnjem sastanku akcionara Facebooka glasaće se o predlogu za odlaganje planova kompanije za uvođenje end-to-end enkripcije, piše britanski BBC.

Kompanija želi da end-to-end enkripcija bude podrazumevana opcija na svim platformama za slanje poruka kako bi se zaštitila privatnost korisnika.

Ali akcionari kažu da bi to učinilo gotovo nemogućim otkrivanje eksploatacije dece na Facebooku. Grupa akcionara želi da kompanija odloži te planove sve dok njen upravni odbor ne prouči rizike.

Godišnji sastanak Facebookovih akcionara biće održan virtuelno zbog Covid-19, a investitori će ipak moći da glasaju o ovome i da čuju planove menadženta kompanije.

Facebook tvrdi da je lider u borbi protiv eksploatacije dece na internetu.

“Dok širimo end-to-end enkripciju kako bismo zaštitili privatne poruke ljudi od hakera i kriminalaca, i dalje smo posvećeni tome da predvodimo našu industriju kada je u pitanju bezbednost dece”, navodi se u saopštenju kompanije.

Većinu akcija kompanije kontroliše osnivač i izvršni direktor Facebooka Mark Zakerberg i mali broj drugih direktora.

U martu 2019. godine, Zakerberg je rekao da želi da end-to-end enkripciju učini bazičnim nivoom sigurnosti svih servisa kompanije za razmenu poruka, uključujući Facebook Messenger i Instagram poruke. Ali on se nije izjašnjavao o rokovima, a mnogi misle da će proći nekoliko godina pre nego što se to dogodi.

Uvođenje end-to-end enkripcije bi značilo da su poruke, uključujući i tekst i slike, digitalno šifrovane tako da ih mogu razumeti samo pošiljalac i primalac, ali ne i Facebook.

WhatsApp, koji je u vlasništvu Facebooka, već ima ovaj nivo sigurnosti.

Vlade SAD, Velike Britanije i Australije bile su među onima koji su vršile pritisak na Facebook da omogući backdoor ili drugo rešenje koje bi im omogućilo pristup porukama i koje bi im bilo od pomoći u krivičnim istragama. Kompanija je do sada to odbijala.

Mera koju su predložili akcionari koje zastupa Proxy Impact primorala bi Facebook da ispita može li se nešto preduzeti u cilju ublažavanja „rizika od povećane seksualne eksploatacije dece“.

Prošle godine, tehnološke kompanije prijavile su vlastima skoro 70 miliona videa i slika dece koja su seksualno iskorišćavana. Skoro 85% tih prijava stiglo je iz Facebooka.

Prema procenama Proxy Impacta, ako bi kompanija nastavila sa svojim planovima, 70% slučajeva koje o kojima je izveštavala postalo bi nevidljivo za nju.

Za Facebook je ovo pitanje ravnoteže između privatnosti i javne sigurnosti.

Enkripcija bi trebalo da spreči kriminalce da pristupaju privatnim razgovorima i pomogne u zaštiti ličnih i finansijskih podataka korisnika, pod pretpostavkom da im uređaji nisu kompromitovani. Takođe bi oslobodila kompaniju odgovornosti za otkrivanje i izveštavanje o kriminalnim i terorističkim aktivnostima, jer više ne bi mogla da čita poruke.

“Kada smo odlučivali da li ćemo ići na end-to-end enkripciju kroz različite aplikacije, ovo je bila jedna od stvari koja mi je bila najteža”, rekao je Zakerberg u oktobru prošle godine, ali je i dodao da je “optimističan” i da smatra se pedofili i dalje mogu identifikovati na druge načine.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje