Mozilla priznala: štetan program našao se među add-ons dodacima

Vesti, 09.02.2010, 22:41 PM

Mozilla je objavila da je par štetnih Firefox add-ons uspelo da prođe sigurnosne provere i zarazi oko 4600 kompjutera koji rade pod OS Windows tokom poslednjih pet meseci.

Add-ons browser-a, koje je Mozilla opisala kao „eksperimentalne“, sadrže Trojanca koji se pokreće kada se pokrene Firefox pri čemu dolazi do infekcije kompjutera korisnika.

Prema postu objavljenom na blogu Mozille, štetni add-ons su Sothink Web Video Downloader (verzija 4.0) i sve verzije Master Filer.

Sothink Web Video Downloader sadrži Win32.LdPinch.gen, a Master Filer sadrži Win32.Bifrose Trojan. Oba add-ons su sada onesposobljena za korišćenje ali iz Mozilla-e izjavljuju da su ovi štetni programi bili aktivni od septembra 2009. godine.

Deinstaliranje ovih add-ons ne uklanja Trojance sa korisnikovog kompjutera. Korisnici sa bilo kojim od ovih add-ons treba da ih uklone odmah. Pošto deinstalacija ovih ekstenzija ne uklanja Trojance iz korisnikovog sistema, antivirusni program treba da pretraži (scan) i ukloni infektivne fajlove.

Mozilla tvrdi da su se štetni add-ons praktično ušunjali prošavši njihove sigurnosne provere:

Mi obavljamo sigurnosnu proveru svih add-ons koji bivaju upload-ovani na sajt, blokirajući one koje prepoznamo kao štetne. Skeniranje je zakazalo kad je reč o otkrivanju Trojanca u Master Filer. Dve dodatne alatke za skeniranje pridodate su lancu provere i svi add-ons su ponovo bili skenirani čime je naknadno otkriven Trojanac u Sothink Web Video Downloader (verzija 4.0). Drugi slučajevi štetnih programa nisu pronađeni.

Nezavisno od toga, istraživači koji se bave štetnim programima u Esetu upozoravaju na lažnu Firefox download stranicu sa kojom dolazi neugodno adware iznenađenje.

„Ako pogledamo pažljivije uočavamo da se radi o prevari. Strana reklamira verziju 3.5 a zapravo najnovija verzija ima oznaku 3.6. Pored toga, neke su reči pogrešno napisane, npr. „Anti-Pishing” u zaglavlju odeljka za bezbednost,“ objašnjavaju iz kompanije.

Žrtve ove prevare instaliraju „Hotbar“ toolbar Pinball Corp-a, pređašnjeg Zango virusa. Ne samo da je korisniku problem iritantni toolbar, već je takođe blokiran 'pop-up' prozorima. Pored toga, u system tray se nalazi Hotbar aplikacija za vremensku prognozu.

Zapaženo je da vlasnik lažnog Firefox sajta najverovatnije nije povezan sa Pinball Corp i da koristi samo „plaćanje-po-instalaciji“ oglasnu mrežu ('pay-per-install') za brzu zaradu.

'Pay-per-install' programi plaćaju 'referring' sajtove za instalaciju programa, sa Pinball plaćanjem većim do 1,45$ po instalaciji, kažu iz kompanije.

---------

Članak preuzet sa:
http://threatpost.com/
Threat post


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija je po drugi put za godinu dana preuzela kontolu nad zloglasnom platformom BreachForums, koja je poznata pre svega po prodaji ukradenih podata... Dalje

Zbog mogućih prevara Apple uklonio stotine hiljada naloga programera i korisničkih naloga iz AppStorea

Zbog mogućih prevara Apple uklonio stotine hiljada naloga programera i korisničkih naloga  iz AppStorea

Apple je objavio da je u periodu između 2020. i 2023. godine blokirao ukupno 7 milijardi dolara potencijalno lažnih transakcija, kao i lažne recenz... Dalje

Android i iOS će vas upozoravati na Bluetooth uređaje za praćenje

Android i iOS će vas upozoravati na Bluetooth uređaje za praćenje

Apple i Google uvode nove funkcije koje će upozoravati korisnike iOS-a i Androida na Bluetooth uređaje za praćenje. „Ovo će pomoći da se ... Dalje

Hakovan Europol, napadači prodaju podatke ukradene tokom napada

Hakovan Europol, napadači prodaju podatke ukradene tokom napada

Poznata hakerska grupa prodaje nešto za šta tvrde da su veoma osetljivi interni podaci koji su ukradeni početkom ovog meseca od Europola. Grupa &bd... Dalje

Dell objavio da su hakeri ukrali podatke 49 miliona kupaca

Dell objavio da su hakeri ukrali podatke 49 miliona kupaca

Dell je upozorio da su hakeri ukrali informacije o oko 49 miliona kupaca. Kompanija je na email adrese kupaca počela da šalje obaveštenja o komprom... Dalje