Kremlj zabrinut zbog izveštaja o planiranim sajber napadima iz SAD

Vesti, 11.03.2021, 12:00 PM

Kremlj zabrinut zbog izveštaja o planiranim sajber napadima iz SAD

Sjedinjene Američke Države planiraju sajber napade na sisteme ruskih vlasti u naredne tri nedelje, objavio je nedavno Njujork Tajms. Američki dnevni list je citirajući visokog američkog zvaničnika upućenog u detalje navodno planirane operacije, objavio da će napadi biti usmereni protiv predsednika Rusije i ruskih obaveštajnih službi, kao i da građani Rusije neće biti meta napada niti će oni biti vidljivi za njih.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da je Moskva zabrinuta zbog izveštaja o mogućim sajber napadima Sjedinjenih Država. On je takođe optužbe američkog Stejt departmenta da je Rusija odgovorna za širenje dezinformacija o stranim vakcinama nazvao apsurdnim.

Peskov je komentarišući izveštaj Njujork Tajmsa o predstojećim sajber napadima na interne sisteme ruskih vlasti nazvao „alarmantnom informacijom“ koja se pojavila u „prilično uglednoj američkoj publikaciji“.

Dmitrij Peskov je rekao da „to nije ništa drugo do međunarodni sajber kriminal“. „Naravno, činjenica da Njujork Tajms priznaje mogućnost da američka država može biti umešana u ovaj sajber kriminal razlog je za našu krajnju zabrinutost“, rekao je Peskov novinarima.

On je takođe komentarisao izjavu zvaničnog predstavnika američkog Stejt departmenta Neda Prajsa da su četiri ruske online platforme koje vode ruske obaveštajne službe širile dezinformacije o vakcinama odobrenim u Sjedinjenim Državama. „Ne razumemo razloge za takve izjave. Nastavićemo da strpljivo objašnjavamo da su takvi izveštaji potpuno apsurdni”, rekao je Dmitrij Peskov. „Oduvek smo bili protiv politizacije bilo kojih pitanja koja se odnose na vakcinu na bilo koji način“, dodao je portparol Kremlja.

Peskov je takođe rekao da se ruska vakcina „Sputnjik V“ neprestano kritikuje bez ikakvih ozbiljnih osnova a da je sama Rusija uvek bila protiv toga i da nije učestvovala i neće učestvovati u takvoj kampanji protiv bilo kojih drugih vakcina.

U nedelju je Njujork Tajms, pozivajući se na izvore u američkoj administraciji, izvestio da SAD planiraju da izvrše seriju sajber napada na sisteme ruskih vlasti u naredne tri nedelje kao svojevrsnu odmazdu za hakerski napad preko softvera kompanije SolarWinds koji je ugrozio stotinak američkih kompanija i devet državnih institucija a za koji se sumnjiče ruski hakeri iz grupe Cozy Bear (APT29) koji rade pod patronatom države. SAD su za napad optužile Rusiju, ali je zvanična Moskva negirala da je umešana u napad nazivajući ove optužbe pokušajem da se ocrni Rusija.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija je po drugi put za godinu dana preuzela kontolu nad zloglasnom platformom BreachForums, koja je poznata pre svega po prodaji ukradenih podata... Dalje

Zbog mogućih prevara Apple uklonio stotine hiljada naloga programera i korisničkih naloga iz AppStorea

Zbog mogućih prevara Apple uklonio stotine hiljada naloga programera i korisničkih naloga  iz AppStorea

Apple je objavio da je u periodu između 2020. i 2023. godine blokirao ukupno 7 milijardi dolara potencijalno lažnih transakcija, kao i lažne recenz... Dalje

Android i iOS će vas upozoravati na Bluetooth uređaje za praćenje

Android i iOS će vas upozoravati na Bluetooth uređaje za praćenje

Apple i Google uvode nove funkcije koje će upozoravati korisnike iOS-a i Androida na Bluetooth uređaje za praćenje. „Ovo će pomoći da se ... Dalje

Hakovan Europol, napadači prodaju podatke ukradene tokom napada

Hakovan Europol, napadači prodaju podatke ukradene tokom napada

Poznata hakerska grupa prodaje nešto za šta tvrde da su veoma osetljivi interni podaci koji su ukradeni početkom ovog meseca od Europola. Grupa &bd... Dalje

Dell objavio da su hakeri ukrali podatke 49 miliona kupaca

Dell objavio da su hakeri ukrali podatke 49 miliona kupaca

Dell je upozorio da su hakeri ukrali informacije o oko 49 miliona kupaca. Kompanija je na email adrese kupaca počela da šalje obaveštenja o komprom... Dalje