Kako ruski hakeri zaobilaze dvofaktornu autentifikaciju i upadaju u naloge žrtava

Vesti, 10.12.2021, 11:00 AM

Kako ruski hakeri zaobilaze dvofaktornu autentifikaciju i upadaju u naloge žrtava

Ruska hakerska grupa Nobelium, poznata po sajber špijunaži, i napadu na SolarWinds 2020. godine, nastavila je sa napadima i tokom 2021. godine. Mandiant, američka kompanija koja dugo prati aktivnosti grupe, kaže da je Nobelium koristio zanimljivu taktiku da zaobiđe dvofaktorsku autentifikaciju i pristupi nekim od naloga svojih ciljeva.

Tehnika, detaljno opisana u izveštaju objavljenom u ponedeljak, zapravo je zloupotreba funkcije "push" obaveštenja za neke onlajn naloge.

2FA (dvofaktorska autentifikacija) push obaveštenja se obično koriste kao alternativa jednokratnim kodovima putem SMS-a ili imejla i imaju formu iskačućeg prozora koji se pojavljuje na pametnom telefonu.

Kada se korisnik prijavi na nalog sa važećim akreditivima, na pametnom telefonu se prikazuje push obaveštenje, sa detaljima o vrsti i IP adresi uređaja koji pokušava da pristupi nalogu i traženjem dozvole da dozvoli pristup nalogu.

2FA push obaveštenja nisu široko primenjena, ali se smatraju sigurnijim od imejla ili SMS-a kao 2FA metode jer je napadačima potreban fizički pristup pametnom telefonu žrtve da bi zaobišli 2FA.

Ali istraživači Mandianta kažu da su istražili nekoliko incidenata u kojima su članovi Nobeliuma dobili pristup važećim podacima za prijavu korisnika i više puta pokušavali da se prijave na nalog, pokrećući ponovljena 2FA push obaveštenja na uređaju žrtve sve dok žrtva na kraju nije prihvatila zahtev.

Pošto Nobelium često koristi IP proksije iz iste geografske oblasti kao i žrtva kako bi izbegao da izazove sumju zahtevima za prijavu sa neobičnih IP adresa, ovo bi moglo da objasni zašto su neke žrtve prihvatile napadača na svoje naloge.

U aprilu ove godine, Bela kuća je zvanično povezala Nobelium sa ruskom Spoljnom obaveštajnom službom (SVR), za koju stručnjaci za bezbednost veruju da stoji i iza grupe APT29 (Cozy Bear).


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija je po drugi put za godinu dana preuzela kontolu nad zloglasnom platformom BreachForums, koja je poznata pre svega po prodaji ukradenih podata... Dalje

Zbog mogućih prevara Apple uklonio stotine hiljada naloga programera i korisničkih naloga iz AppStorea

Zbog mogućih prevara Apple uklonio stotine hiljada naloga programera i korisničkih naloga  iz AppStorea

Apple je objavio da je u periodu između 2020. i 2023. godine blokirao ukupno 7 milijardi dolara potencijalno lažnih transakcija, kao i lažne recenz... Dalje

Android i iOS će vas upozoravati na Bluetooth uređaje za praćenje

Android i iOS će vas upozoravati na Bluetooth uređaje za praćenje

Apple i Google uvode nove funkcije koje će upozoravati korisnike iOS-a i Androida na Bluetooth uređaje za praćenje. „Ovo će pomoći da se ... Dalje

Hakovan Europol, napadači prodaju podatke ukradene tokom napada

Hakovan Europol, napadači prodaju podatke ukradene tokom napada

Poznata hakerska grupa prodaje nešto za šta tvrde da su veoma osetljivi interni podaci koji su ukradeni početkom ovog meseca od Europola. Grupa &bd... Dalje

Dell objavio da su hakeri ukrali podatke 49 miliona kupaca

Dell objavio da su hakeri ukrali podatke 49 miliona kupaca

Dell je upozorio da su hakeri ukrali informacije o oko 49 miliona kupaca. Kompanija je na email adrese kupaca počela da šalje obaveštenja o komprom... Dalje