Amnesty International objavio alat za otkrivanje programa koje vlasti koriste za špijuniranje građana

Vesti, 21.11.2014, 00:06 AM

Amnesty International objavio alat za otkrivanje programa koje vlasti koriste za špijuniranje građana

Amnesty International je objavio program koji može otkriti špijunski softver koji koriste vlade da bi špijunirale političke protivnike u svojim državama.

Iz organizacije kažu da je njihov softver, nazvan Detekt, razvijen sa idejom da pomogne onima čije su aktivnosti predmet interesovanja vlasti, kao što su novinari, aktivisti i borci za ljudska prava.

Open source alat je delo bezbednosnog istraživača Klaudija Garnijerija, a iza njega stoje Amnesty International, Digitale Gesellschaft, Electronic Frontier Foundation i Privacy International.

Špijunski programi koje koriste vlade mnogih zemalja nisu novost za industriju bezbednosti. Postoje kompanije koje ih legitimno prave i prodaju vlastima iz celog sveta.

Jedan od najpoznatijih takvih programa je FinFisher koji se koristi za špijuniranje komunikacija a koji proizvodi nemačka kompanija Gamma International GmbH.

Još jedna takva kompanija je italijanski Hacking Team, koji kupcima nudi Remote Control System (RCS), špijunski alat koji se može primeniti na različitim platformama i koji se prodaje brojnim državnim institucijama u svetu.

Obe kompanije tvrde da one pažljivo proveravaju svoje klijente pre nego što se odluče za poslovnu saradnju tako da navodno njihove proizvode ne može da kupi bilo ko.

Svi proizvođači ovakvih špijunskog programa reklamiraju njihovu sposobnost da izbegnu detekciju antivirusa. Oni sprovode opsežne testove da bi bili sigurni da infekcija računara špijunskim programom neće aktivirati upozorenje programa zaštitu od malvera.

Špijunski softver legitimnih prooizvođača koriste ne samo represivni režimi, već on postaje veoma popularan i kada su njegovi korisnici demokratskim putem izabrane vlade. Trgovina ovakvim špijunskim programima je biznis vredan 5 milijardi dolara godišnje.

Detekt je odgovor na nezakonito špijuniranje koje sprovode vlasti širom sveta koje tako dolaze do informacija na osnovu kojih hapse pa čak i muče svoje političke protivnike, borce za ljudska prava i novinare, kažu iz Amnesty Internationala.

Alat nije u potpunosti delotvoran protiv svih programa koje koriste vlasti za špijuniranje, ali može ukazati na prisustvo poznatih špijunskih programa na računaru. Tako Detek osim legalnog špijunskog softvera, može detektovati i trojance za daljinski pristup (RAT), kao što su DarkComet RAT, XtremeRAT, BlackShades RAT, njRAT, ShadowTech RAT i Gh0st RAT.

Program se ne instalira, već ga je dovoljno pokrenuti sa administatorskim privilegijama i sačekati da završi skeniranje. To ne traje dugo, ali za to vreme ne treba koristiti računar dok program ne završi skeniranje.

Ako alat pronađe neki špijunski program, računar ne bi trebalo povezivati sa internetom ili drugim uređajima dok program ne bude uklonjen.

Program Detekt je besplatan.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje