Ako imate instaliranu ekstenziju za Chrome Copyfish, uklonite je odmah

Vesti, 01.08.2017, 10:30 AM

Ako imate instaliranu ekstenziju za Chrome Copyfish, uklonite je odmah

Nepoznati napadač je u petak, prošle nedelje, preoteo ekstenziju za Chrome Copyfish od njenih autora i ažurirao je tako da ubacuje reklame na web stranice koje posećuju korisnici.

Ovo se dogodilo zbog toga što su programeri ekstenzije naseli na fišing i kliknuli na link iz emaila za koji su mislili da ga šalje Googleov tim za Chrome. Međutim, email je poslao napadač koji je ubedio autore ekstenzije da ažuriraju ekstenziju kako ne bi bila uklonjena iz Chrome Web prodavnice.

Kada je neko od programera ekstenzije kliknuo na link, preusmeren je na lažnu Googleovu stranicu za prijavljivanje, gde je uneo lozinku za Copyfish programerski nalog.

Ta lažna stranica bila je hostovana na chormedev.freshdesk.com što programer izgleda nije smatrao neobičnim, iako Google hostuje stranice za podršku na svojim domenima duže od decenije.

Dan kasnije, u subotu, napadač je objavio maliciozno ažuriranje (v2.8.5) za Copyfish ekstenziju, koja je inače alat koji izvlači tekst iz slika i PDF fajlova.

Ažuriranju je dodat JavaScript koji je učitavao reklaame na svim stranicama koje su korisnici posetili. Iako je takvo ponašanje ekstenzije bilo nemoguće ne uočiti, programerima Copyfisha je bio potreban ceo dan da shvate šta se dogodilo.

Nažalost, do tada je napadač uspeo da prebaci ekstenziju na svoj programerski nalog, van domašaja originalnih autora, koji su očajnički pokušavali da kontaktiraju Google da bi se ekstenzija povukla.

U ponedeljak je tekst sa bloga Copyfish tima našao na sajtu Hacker News, što je pomoglo autorima ekstenzije da kontaktiraju zaposlene u Googleu ali i da se zaustavi prikazivanje reklama pošto je vlasnik Unpkg CDN sevisa sklonio maliciozne JavaScript fajlove koje je korstila ekstenzija.

Ekstenzija je još uvek van kontrole njenih autora, pa je korisnicima preporučeno da je uklone iz browsera. Autori originalne ekstenzije kažu da je dodatak za Firefox bezbedan i pod njihovom kontrolom.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija je po drugi put za godinu dana preuzela kontolu nad zloglasnom platformom BreachForums, koja je poznata pre svega po prodaji ukradenih podata... Dalje

Zbog mogućih prevara Apple uklonio stotine hiljada naloga programera i korisničkih naloga iz AppStorea

Zbog mogućih prevara Apple uklonio stotine hiljada naloga programera i korisničkih naloga  iz AppStorea

Apple je objavio da je u periodu između 2020. i 2023. godine blokirao ukupno 7 milijardi dolara potencijalno lažnih transakcija, kao i lažne recenz... Dalje

Android i iOS će vas upozoravati na Bluetooth uređaje za praćenje

Android i iOS će vas upozoravati na Bluetooth uređaje za praćenje

Apple i Google uvode nove funkcije koje će upozoravati korisnike iOS-a i Androida na Bluetooth uređaje za praćenje. „Ovo će pomoći da se ... Dalje

Hakovan Europol, napadači prodaju podatke ukradene tokom napada

Hakovan Europol, napadači prodaju podatke ukradene tokom napada

Poznata hakerska grupa prodaje nešto za šta tvrde da su veoma osetljivi interni podaci koji su ukradeni početkom ovog meseca od Europola. Grupa &bd... Dalje

Dell objavio da su hakeri ukrali podatke 49 miliona kupaca

Dell objavio da su hakeri ukrali podatke 49 miliona kupaca

Dell je upozorio da su hakeri ukrali informacije o oko 49 miliona kupaca. Kompanija je na email adrese kupaca počela da šalje obaveštenja o komprom... Dalje