90% piratskih igrica su zaražene malverima

Vesti, 17.04.2013, 08:25 AM

90% piratskih igrica su zaražene malverima

Ako ste ikada pokušali da preuzmete “hack” za svoju omiljenu igricu ili preuzmete piratsku verziju igrice sa nekog torrent ili fajl-šering sajta, onda obratite pažnju na ovo: istraživanje AVG Viruslab-a (pdf) otkrilo je da više od 90% ovakvih fajlova sadrže malvere.

World of Warcraft, League of Legends, Runescape, World of Tanks i Minecraft, pet planetarno najpopularnijih kompjuterskih igrica koje zajedno imaju više od 330 miliona igrača širom sveta, donose milijarde dolara profita kompanijama u čijem su vlasništvu. Popularnost ovih igrica razlog je zbog kojeg su oni koji ih igraju mete sajber kriminalaca.

Kupovina igrica i dodataka nije mali izdatak za zagrižene gejmere. Podaci jednog istraživanja pokazuju da američki gejmer potroši u proseku 127 dolara godišnje na igrice.

Niti svi imaju toliko novca, niti svi žele da ga potroše na igrice. Zato mnogi olako potežu za rešenjima kao što su “krekovane” igrice, generatori ključeva (keygens), zakrpe i mnogo toga još što se može naći na torrent ili fajl-šering sajtovima.

Ali na duge staze, takva odluka može vas koštati daleko više, sudeći prema onome što tvrde istraživači AVG Viruslab-a, čije je istraživanje pokazalo da više od 90% “hack”-ova i “crack”-ova koje možete naći pomoću meta pretraživača kao što su FilesTube i FileCrop sadrže malvere. Čak i ako se pođe od pretpostavke da će svega 0,1% igrača pomenutih igrica potražiti nešto besplatno na ovaj način, to znači da se 330 000 ljudi izlaže riziku od ovako upakovanih malvera, što može dovesti do gubitka prava na ono što ste platili za igricu, krađe poverljivih podataka kao što su podaci o bankovnim računima ili lozinke naloga na društvenim mrežama.

Očekivano, stručnjaci ne preporučuju besplatna ali opasna rešenja, kao što su piratski softver ili krekovi sa sajtova za koje niste sigurni da su bezbedni. Ako ste već rešili da rizikujete, nemojte to raditi pre nego što svoj računar zaštitite najnovijom verzijom antivirusnog programa. Koristite različita korisnička imena i lozinke za svaku igricu i naloge za gejmerske forume.

Ako su ovi saveti došli prekasno i ako sumnjate da je vaš računar zaražen malverom, preporuka stručnjaka je da promenite lozinke za sve online servise za koje koristite istu ili sličnu lozinku, kontaktirate provajdera igrice i povratite pristup nalogu i skenirate računar ažuriranim antivirusom.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija je po drugi put za godinu dana preuzela kontolu nad zloglasnom platformom BreachForums, koja je poznata pre svega po prodaji ukradenih podata... Dalje

Zbog mogućih prevara Apple uklonio stotine hiljada naloga programera i korisničkih naloga iz AppStorea

Zbog mogućih prevara Apple uklonio stotine hiljada naloga programera i korisničkih naloga  iz AppStorea

Apple je objavio da je u periodu između 2020. i 2023. godine blokirao ukupno 7 milijardi dolara potencijalno lažnih transakcija, kao i lažne recenz... Dalje

Android i iOS će vas upozoravati na Bluetooth uređaje za praćenje

Android i iOS će vas upozoravati na Bluetooth uređaje za praćenje

Apple i Google uvode nove funkcije koje će upozoravati korisnike iOS-a i Androida na Bluetooth uređaje za praćenje. „Ovo će pomoći da se ... Dalje

Hakovan Europol, napadači prodaju podatke ukradene tokom napada

Hakovan Europol, napadači prodaju podatke ukradene tokom napada

Poznata hakerska grupa prodaje nešto za šta tvrde da su veoma osetljivi interni podaci koji su ukradeni početkom ovog meseca od Europola. Grupa &bd... Dalje

Dell objavio da su hakeri ukrali podatke 49 miliona kupaca

Dell objavio da su hakeri ukrali podatke 49 miliona kupaca

Dell je upozorio da su hakeri ukrali informacije o oko 49 miliona kupaca. Kompanija je na email adrese kupaca počela da šalje obaveštenja o komprom... Dalje